Van voedselcrisis naar voedselcrisis

vrijdag 16 oktober 2015
Ongeveer 3,4 miljoen mensen in Tsjaad zijn nooit zeker van een volgende maaltijd. Voor 400.000 kinderen dreigt ondervoeding.* Deze chronische voedselcrisis moet aangepakt worden.

 • Voor de vierde keer in vijf jaar bieden teams van Artsen zonder Grenzen acute hulp bij een voedingscrisis in Bokoro, in Centraal-Tsjaad. Sinds juli behandelden zij meer dan 2.300 ondervoede kinderen.
 • Kinderen onder vijf zijn het kwetsbaarst. Ondervoeding verzwakt hun immuunsysteem, waardoor ze vatbaar voor ziekten worden.
 • Mahamat Djibrine, 18 maanden oud, krijgt therapeutische melk van zijn moeder Achta in de voedingskliniek van Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis in Bokoro.
 • Verpleegkundige Adeline Gangnon onderzoekt de patiëntjes op de intensive care van de voedingskliniek.
 • De kinderen op de intensive care worden elke 30 minuten gecontroleerd en gevoed.
 • Mahamat, 32 maanden oud, kan gelukkig zelf zijn therapeutische melk weer drinken.
 • In het afgelegen dorp Abibiribi, 130 kilometer van Bokoro, verzamelen moeders en kinderen zich in de schaduw van de tent van de voedingskliniek.
 • Moeders en kinderen wachten op hun beurt voor een medisch onderzoek.
 • Door middel van het meten van de omtrek van het bovenarmpje wordt ingeschat of een kind ondervoed is.
 • Alle kinderen die voedingshulp krijgen, worden ook getest op malaria. Tijdens de hunger gap komt ook malaria veel voor, omdat dan ook het regenseizoen is.
 • ‘Voedingshulp en medische hulp zijn essentieel, maar het is niet genoeg om te voorkomen dat honderdduizenden kinderen keer op keer in voedselnood komen.’

Artsen zonder Grenzen startte begin juni een noodproject in Bokoro, in Centraal-Tsjaad, nadat teams een alarmerend aantal ondervoede kinderen waarnamen. Dit was het begin van de jaarlijkse vijfmaandse hunger gap in de Sahel-zone van Tsjaad. Het harde, droge klimaat zorgt daar van juni tot en met oktober voor schrale oogsten en weinig gras voor vee om te grazen. Klimaat is echter niet de enige boosdoener. Armoede en werkloosheid werken voedselonzekerheid in de hand en wijdverspreid geweld verergeren deze situatie. Bovendien spelen gebrek aan schoon water en zorg een rol.

 

Structurele oorzaken aanpakken

‘Voedingshulp en medische hulp zijn essentieel, maar het is niet genoeg om te voorkomen dat honderdduizenden kinderen in Tsjaad keer op keer in voedselnood komen en ondervoed raken,’ zegt landencoördinator Alberto Joda. ‘Er is meer nodig om de structurele oorzaken aan te pakken. Er moeten oplossingen komen die zorgen dat de bevolking niet van voedselcrisis naar voedselcrisis leeft.’

 

10 noodprojecten

Artsen zonder Grenzen heeft voedingsprojecten opgezet op tien plaatsen in het district Bokoro. Daar zijn sinds juli 2.361 ernstig ondervoede kinderen behandeld. Ondervoede kinderen met medische complicaties worden overgebracht naar het ziekenhuis in de stad Bokoro.

 

*Bron: OCHA

 

Foto’s © Ricardo Garcia Vilanova, oktober 2015