Arts Ayla Emmink Zuid-Soedan

Ayla Emmink

Arts

De Haarlemse Ayla (29) studeerde in Utrecht en vertrok daarna naar Suriname. Na haar afstuderen werkte ze voor verschillende organisaties in het buitenland. Nu is ze op haar eerste missie voor ons in Zuid-Soedan, waar ze het coronavirus helpt aanpakken.

Dik web

Mundri, Zuid-Soedan. Misschien was het meisje met de longontsteking gewoon één van de trieste gevallen die ik hier regelmatig meemaak. Kinderen die in hun groei en ontwikkeling geremd worden door een dik web van samenhangende factoren dat zich vanaf hun geboorte om hen heen heeft gewikkeld.

Tekorten in Zuid-Soedan

Om een paar voorbeelden te noemen: een suboptimaal dieet (te weinig eten beschikbaar en te veel kinderen in het gezin), hun moeders die bovendien al ondervoed waren tijdens de zwangerschap, tekort aan aandacht en stimulatie van de verzorgers. Want verzorgers hebben vele andere verantwoordelijkheden als de zorg voor overige kinderen, geld verdienen en eten bij elkaar verzamelen.

Verscheurd

Terwijl ik met het team de reanimatie van het meisje inzette, draaide mijn hoofd op volle toeren. Mijn gedachten gingen alle kanten op. Dit was niet de eerste, en het zal ook niet de laatste keer zijn dat ik me in zo’n situatie bevind sinds de start van mijn missie. Iedere keer opnieuw voel ik me verscheurd: zoveel verschillende emoties en gedachten. Het is frustrerend om te denken aan alle kansen die het meisje gehad zou hebben als ze elders was geboren.

Arts Ayla Emmink Zuid-Soedan met moeder en kind
Dit meisje, hier met haar moeder, een van mijn eerste patiënten in Mundri. Het meisje had een luchtweginfectie in haar onderste luchtwegen. © MSF

Weggegleden

Betere voeding, hygiëne en bescherming waardoor ze gezonder zou zijn. Ze zou behandeld kunnen worden met middelen en apparatuur waar ik gewend ben mee te werken, maar die hier niet beschikbaar zijn. Het is frustrerend om te denken aan de ingrepen die ik uit had kunnen voeren waarmee de levens die ik nu letterlijk in mijn handen heb voelen wegglijden, gered hadden kunnen worden.

Emergency box

Maar focussen op dat wat ontbreekt zal ons niet vooruithelpen, aangezien het in de huidige situatie onwaarschijnlijk lijkt dat daar binnenkort ook maar íets aan zal veranderen. Dus probeer ik het hoofd boven water te houden door te richten op leerdoelen voor trainingen, de Zuid-Soedanese medewerkers te laten groeien in hun reanimatievaardigheden, ze te helpen medische spoedgevallen te herkennen, analyseren en behandelen op gestructureerde wijze. Door een emergency box te maken waarin de middelen die we wél hebben direct beschikbaar zijn in geval van nood. Het zijn kleine dingen, maar ik moet erin geloven dat het op een dag een verschil zal maken. Zelfs al zou er maar één leven mee worden gered.

Corona in aantocht

Deze keer was het ‘slechts’ één patiënt wiens conditie te slecht was om met onze middelen gered te kunnen worden. Denkend aan de impact van de pandemie die wereldwijd gaande is lijkt het waarschijnlijk dat we binnenkort overladen zullen worden met patiënten die we niet kunnen behandelen. We hebben maar twee zuurstofconcentrators in het hele project en geen enkele optie voor mechanische beademing. Hoewel er op dit moment nog geen zieke is met bevestigde COVID-19 (corona) in Zuid-Soedan zelf is, zijn alle buurlanden inmiddels getroffen. Het lijkt niet de vraag óf, maar wannéér het virus ons zal bereiken.

Dit is Ayla's tweede blog vanuit Zuid-Soedan. Wil je weten hoe het verder met Ayla gaat? Lees dan ook haar volgende blog, over het coronavirus.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!