Arts Ayla Emmink Zuid-Soedan

Ayla Emmink

Arts

De Haarlemse Ayla (29) studeerde in Utrecht en vertrok daarna naar Suriname. Na haar afstuderen werkte ze voor verschillende organisaties in het buitenland. Nu is ze op haar eerste missie voor ons in Zuid-Soedan, waar ze het coronavirus helpt aanpakken.

Dicht op elkaar in Zuid-Soedan

Mundri, Zuid-Soedan. Ondanks alle preventieve maatregelen die de overheid heeft genomen, om de bevolking ìn te sluiten en het virus uít te sluiten, zijn de verwachtingen somber. Veel mensen zijn ondervoed en/of belast met andere aandoeningen zoals hiv en tuberculose. Dat zal hun weerloze slachtoffers maken als ze aan het virus worden blootgesteld. Hoewel het land gelukkig niet dichtbevolkt is leven de mensen dicht op elkaar. Vaak in kampen en gewoonlijk met hele families bij elkaar in een lemen hut waar ventilatiemogelijkheden uiterst beperkt zijn.

Handen wassen

Samenklonten op markten, voetbalvelden, begrafenissen en kerken gaan door ondanks het verbod op sociale bijeenkomsten. Mensen zullen niet thuisblijven met ‘slechts’ milde symptomen als koorts en hoesten, als ze weten dat dit ook malaria kan zijn. En, om het erger te maken: handen wassen, de belangrijkste beschermende maatregel die voor ieder mens voorhanden zou moeten zijn, is een niet vanzelfsprekende luxe voor de mensen hier.

Trainen op preventie

Ik heb stof, zweet, meer stof en platte banden doorstaan om al onze gezondheidswerkers en –voorlichters te trainen. Zij moeten het hoe en wat van preventieve maatregelen verspreiden in de samenleving. Hun enthousiaste deelname is veelbelovend en maakt het dankbaar werk. De zorgen en vragen waar ze mee komen stemmen me tegelijkertijd droevig. Grote delen van de bevolking hebben geen zeep beschikbaar, dus stelden zij voor om instructies te geven voor het wassen van hun handen met water en as. Niet ideaal, maar zeker een pragmatisch en realistisch alternatief.

Eén jerrycan

Veel erger is het feit dat veel mensen nauwelijks drinkwater tot hun beschikking hebben, laat staan water om hun handen meerdere keren per dag mee te wassen. Ze moeten uren lopen, in de rij staan met jerrycans, vaak in de brandende zon zonder schaduw. Als ze eindelijk aan de beurt zijn blijkt de waterdruk zo laag te zijn dat het uren duurt om een jerrycan te vullen. Beeld jezelf in als tienjarige, met de last van een gevulde jerrycan op je hoofd of schouders, op de kilometerslange stoffige en schaduwloze weg naar huis, naar je dorstige familie.

Arts Ayla Emmink Zuid-Soedan met kinderen
© Ayla Emmink/MSF

Fotosessie

Ik maak soms schetsen/tekeningen van kinderen die wachten op een consult. Als ze me bezig zien leidt dat meestal tot een fotosessie bij de kliniek.

Wélk water?

Er zal niet veel water over zijn nadat iedereen wat gedronken heeft, je moeder klaar is met wassen, begonnen is met koken en jijzelf de gewassen water gegeven hebt. Wélk water moet je nog gebruiken om je handen te wassen? Hóe cynisch klinkt het als ik gezondheidswerkers instrueer om de mensen uit te leggen dat regelmatig handen wassen hen zal beschermen tegen coronavirus en andere infectieziektes?

Positief getest

Slechts een paar dagen later worden er in Zuid-Soedan meerdere mensen positief getest op corona (COVID-19). We bereiden onszelf mentaal en praktisch voor op de storm die nu onvermijdelijk op komst is. We weten niet op welke schaal deze uitbraak zich gaat afspelen, of de plannen die we maken zin zullen hebben zodra de eerste mogelijk besmette personen onze klinieken bereiken.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Hiervoor hebben we getekend

We weten niet hoe lang we nog nieuwe voorraden ontvangen en hoe lang we nog toestemming krijgen om nieuwe mensen in te vliegen en patiënten over te brengen. We weten alleen dat dit is waarvoor we getekend hebben. Artsen zonder Grenzen geeft tenslotte medische noodhulp. Misschien is dit niet de noodsituatie die we verwacht hadden. Misschien is het niet waarvoor we naar Zuid-Soedan gekomen zijn, en is het niet de crisis waar we op voorbereid waren. Maar nu zijn we hier en moeten we er samen het beste van maken.

Dit is Ayla’s derde blog vanuit Zuid-Soedan. In haar volgende blog vertelt ze over een verrassende ontwikkeling.