Hulpverlener Cristian Reynders

Cristian Reynders

veldcoördinator

65-jarige man met coronasymptomen

Woensdag 8 april: een 65-jarige oude man komt binnen in het ziekenhuis in Idlib. Hij heeft hartproblemen en symptomen van corona: acute ademhalingsproblemen en koorts. Het team geeft hem meteen zuurstof en de best mogelijke medische zorg, terwijl ze wachten op een ambulance. Hij moet naar een van de twee aangewezen ziekenhuizen om getest te worden.

Niet klaar voor coronapatiënten

Het team belt met beide ziekenhuizen, maar geen van de twee kunnen hem opnemen. De eerste heeft de nodige voorraden niet om hem te behandelen, de andere is nog niet klaar om coronapatiënten op te nemen. Het ene ziekenhuis is van de Wereldgezondheidsorganisatie, de ander is een lokaal ziekenhuis. Ook de ambulancedienst is nog niet klaar om (mogelijke) coronapatiënten te vervoeren.

Coronatest, ambulance, voorraden

Het medische team is vastberaden om hulp voor deze man te krijgen en geeft niet op. Een uur later staat een team van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de deur om een monster af te nemen voor een coronatest. Ook slaagt het team een ambulance te vinden die de patiënt naar het eerste ziekenhuis brengt. Daar hebben de medewerkers inmiddels hun uiterste best gedaan om aan de nodige voorraden te komen.

man kliniek coronasymptomen syrie artsen zonder grenzen
Een man komt met vragen naar een speciale kliniek voor mensen met symptomen van corona (COVID-19). Noordwest-Syrië © Omar Haj Kadour/MSF

2 belangrijke lessen

24 uur later komt de uitslag binnen van de test. De man heeft geen corona, geen COVID-19. Uit dit alles kunnen we lering trekken. Les 1: een bevestiging van wat we al weten en waar we ons zorgen over maken: het zorgstelsel in Idlib is al totaal overbelast en kampt met voorraadtekorten. Les 2: als corona zich hier verspreidt, zijn de gevolgen niet te overzien. De worsteling om deze ene man die mogelijk met corona besmet was te helpen, is een voorteken van wat de regio te wachten staat als de pandemie deze kant opkomt.

Problemen

De afgelopen maanden, jaren, hebben we onze stem zo luid mogelijk laten horen, hebben we verteld hoe kritiek de situatie is in het noordwesten van Syrië. We hebben aangegeven wat onze, en met ons ook dat van anderen, beperkingen zijn om de zorg te kunnen leveren die de mensen nodig hebben. Op dit moment is het enorm moeilijk om voorraden en mensen Noordwest-Syrië in te krijgen. En dat staat ons in de weg om onze hulp op te schalen. En we weten van andere organisaties dat zij met dezelfde uitdagingen kampen. En tegelijkertijd zien we elke dag dat medische hulp dringend nodig is. En met de coronapandemie wordt deze situatie alleen maar nijpender.

Laat voorraden en hulpverleners toe

Eén dag later, 9 april. De oude man overlijdt aan hartfalen. Zijn dood bedroeft me. Hij was een van de 7 mensen met coronasymptomen die deze week in het ziekenhuis zijn binnengekomen. In deze situatie waar we mee moeten dealen, doen we wat we kunnen met de middelen die we hebben. Maar de hulp móet acuut worden uitgebreid. En dat is waarom Turkije het moet toelaten dat essentiële voorraden en hulpverleners met spoed Noordwest-Syrië in kunnen.

Help mee in de strijd tegen corona

Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. We doen dit. Samen. Draag jij ook bij?
Doneer nu!