Florence leeft al tien jaar met hiv en was onze eerste patiënt in onze aidskliniek in Epworth, Zimbabwe. Na het overlijden van haar vriendin en lotgenoot zorgt zij voor haar vriendins gehandicapte dochtertje op zich.

Tanya zit vol leven

afbeelding van Amelia Freelander

Amelia Freelander

Zimbabwe, operationeel communicatieadviseur

Toen Tanya 6 maanden oud was, kreeg ze stuipen. Het bleek dat zij tuberculose en hiv had. Twee jaar later bleek dat zij niet zelfstandig kan lopen.

Tanya, haar broer en vader Life, wonen naast Florence. Florence en Tanya’s moeder waren beste vriendinnen en de eerste patiënten in onze aidskliniek in Epworth, Zimbabwe, in 2006. Zij begonnen op dezelfde dag met het innemen van aidsmedicijnen en liepen samen naar supportbijeenkomsten. Tanya’s moeder overleed in 2010 en sindsdien helpt Florence haar vader Life in de zorg voor Tanya. Het opgewekte, levenslustige meisje heeft een rolstoel of krukken nodig om zich voort te bewegen. 

 

Florence (40) loopt samen met Tanya (10), het dochtertje van haar overleden goede vriendin en mede-hiv-lotgenoot, naar de wasruimte om haar te helpen zich te wassen. Tanya noemt haar ‘Mama’.

 

Te mager

‘Voordat zij haar behandeling met aidsmedicijnen begon, had je je nooit kunnen voorstellen dat ze zo vol leven zou zitten. Ze was te mager, ze groeide niet goed en ze had geen haar op haar hoofd,’ zo blikt vader Life Raisi terug. Toen Tanya 5 was, overleed haar moeder, en raakte haar vader werkeloos. Sindsdien heeft hij geen baan meer. Niet ongewoon in Zimbabwe, waar het werkeloosheidspercentage 95 procent is.

 

Toen Tanya 6 maanden oud was, bleek dat zij hiv en tuberculose had. Hier krijgt ze haar medicijnen van Florence, de beste vriendin van haar overleden moeder, die voor haar helpt zorgen.

 

Geldtekort

‘Ze zou eigenlijk naar school moeten, maar ik heb het geld niet om haar naar een speciale school te sturen waar ze ook fysiotherapie krijgt. Ik heb hulp gevraagd bij de overheid, maar het geld was er niet, zeiden ze. Florence haalt haar aidsmedicijnen en geeft ze ’s ochtends aan haar als ik wegga om werk te zoeken. ’s Avonds geef ik haar haar medicijnen. Ik zou willen dat ze naar school kon zodat ze een toekomst heeft en voor zichzelf kan zorgen. Want mij lukt het niet.’

 

Tanya

Tanya zelf kan zich haar moeder niet goed herinneren. ‘Ik weet alleen nog dat ze in een kist werd gestopt en werd begraven. Nu zorgen mijn vader, Florence en mijn broer voor me. Mijn beste vriendjes zijn mijn broer Terrence en mijn buurjongetje Tino. We spelen dat we een gezin zijn, dat we water gaan halen en eten koken. Mijn favoriete speelgerecht is patat, of kip met eten.’

 

De 10-jaar oude Tanya in haar rolstoel voor de huizen van haar vader en Florence, die naast hen woont met haar gezin.

 

Lerares

‘Soms als kinderen spelen, probeer ik mee te doen met mijn krukken. Maar ze rennen van me weg. Ik krijg er pijn van in mijn buik en dan ga ik maar slapen. Als ik het Papa vertel als hij thuis komt, zegt hij dat ik me er niet druk over moet maken. Het zijn maar kinderen, zegt hij. Als ik groot ben wil ik lerares zijn. Al kan ik zelf nog niet lezen. Maar mensen moeten leren lezen. Ik kan wel tot tien tellen en ik kan schrijven: “Mijn naam is Tanya.”

 

November 2016

 

Lees ook het verhaal van Florence, de beste vriendin van Tanya’s moeder en ook hiv-positief, de 67-jarige Victor die een hiv-supportgroep runt, Alice die onze aidskliniek runt en ‘ons’ wondertje Shamiso.

 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds november 2006 in Epworth, een wijk aan de buitenrand van Harare Destijds was het percentage mensen met hiv er 6 procent hoger dan het landelijk gemiddelde van 30 procent. Inmiddels is dat gedaald naar 15 procent. De kliniek behandelt ruim 50.000 mensen met hiv die hier gratis medische zorg ontvangen. Meer dan 1.000 hiv-positieve patiënten hebben er supportgroepen opgestart. De kliniek is van een eenvoudig gebouwtje gegroeid tot een bruisend centrum voor de gemeenschap, met supportbijeenkomsten, apotheek en counseling. Artsen zonder Grenzen verleent deze zorg in samenwerking met het Zimbabwaanse ministerie voor Volksgezondheid en kinderzorg.


afbeelding van Amelia Freelander Geschreven door: Amelia Freelander
Amelia Freelander is operationeel communicatieadviseur, zij ondersteunt de projecten van Artsen zonder Grenzen op het gebied van pleitbezorging en contextanalyse.