Een man staat, gewikkeld in een deken, in een verlaten barak in de Servische hoofdstad Belgrado.

Bijtende winterkou

afbeelding van Andrea Contenta

Andrea Contenta

Specialist humanitaire zaken

‘De afgelopen 24 uur hebben we 7 mensen voor ‘frostbite’ behandeld, bevroren lichaamsdelen.’ De winterkou treft gestrande mensen in Servië. Andrea Contenta van Artsen zonder Grenzen vertelt.

Ik kwam vorig jaar aan het eind van de zomer in Servië aan. In die tijd werd Servië vooral gezien als een doorreisland. Er was toen een constante stroom van mensen die het land binnenkwamen en weer verlieten, ondanks de officiële sluiting van de Balkanroute door de Europese Unie. Bijna iedereen ging met smokkelaars mee.

 

Afschriktactieken

Aan het eind van de zomer veranderde de situatie. Het leek erop dat landen langs de Balkanroute een wedstrijdje met elkaar deden wie de hardvochtigste afschriktactieken kon bedenken om de stroom een halt toe te roepen.

 

Pepperspray op een kindje van 2

Minstens de helft van de mensen die we in onze klinieken verzorgden hadden wonden als gevolg van geweld. Sommigen waren zo ernstig verwond dat we hen naar het ziekenhuis moesten brengen. Hondenbeten, ernstige bloeduitstortingen, problemen doordat pepperspray of stroomstokken op hen waren gebruikt. En al deze mensen vertelden ons dat zij verwond waren door de verschillende grenspolities, waaronder ook FRONTEX-medewerkers die voor de EU de grenzen beheren. Het is triest, maar ook kinderen werden niet gespaard. Zelfs een tweejarig kind had pepperspray in het gezicht gespoten gekregen!

 

  • Mensen in de rij voor voedsel bij een verlaten pakhuis waar vluchtelingen onderdak zoeken in Belgrado, Servië. © Marko Drobnjakovic / MSF
    Mensen in de rij voor voedsel bij een verlaten pakhuis waar vluchtelingen onderdak zoeken in Belgrado, Servië.
  • Frostbite, ofwel bevriezing, op een hand. 10 januari 2017, Servië
  • Een man warmt zijn handen in een verlaten pakhuis in Belgrado, Servië.
  • Momcilo Djurdjevic en Gassem Kazemi van Artsen zonder Grenzen onderzoeken een man in een mobiele kliniek in Belgrado, Servië. © Marko Drobnjakovic / MSF
    Momcilo Djurdjevic en Gassem Kazemi van Artsen zonder Grenzen onderzoeken een man in een mobiele kliniek in Belgrado, Servië.
  • Vluchtelingen uit Afghanistan warmen zich rond een vuur in een verlaten pakhuis in Belgrado.

 

Sneeuw

Nu zijn we vier maanden verder. Deze extreme afschrikmaatregelen zijn nog steeds de praktijk en daar komt nu ook nog een van de strengste winters van de afgelopen jaren bij. Op 3 januari begon het hier in Belgrado te sneeuwen. Zo’n 1.600 mensen sliepen toen in de open lucht, zonder dak boven hun hoofd. In verlaten gebouwen als oude pakhuizen maakten ze vuurtjes met wat ze maar konden vinden om warm te blijven. Rond die tijd hoorden we berichten dat een jonge Somalische vrouw dood was gevroren, in Zuid-Bulgarije, en 2 Irakese mannen dood waren gevonden bij de grens tussen Turkije en Bulgarije.

 

Min 16 en geen warme kleding

Vorig weekend vroor het min 16 graden Celsius. 2.000 mensen waren tegen die tijd in Belgrado gestrand. Er ligt nu 30 centimeter sneeuw hier en geen van hen heeft de nodige kleding of spullen voor deze kou. In november begonnen lokale autoriteiten burgervrijwilligers lastig te vallen en te intimideren, met als gevolg dat de vrijwilligers stopten met het uitdelen van warme kleding.

 

Steun onze teams wereldwijd

 

Bevriezing

De afgelopen 24 uur hebben we 7 mensen voor ‘frostbite’ behandeld, bevroren lichaamsdelen. En geloof me, dit is een stuk ernstiger dan het klinkt. Je bloed bereikt je handen en voeten niet meer en het verlamt je zenuwen. Als je pech hebt sterft je weefsel af en is afzetten van je handen of voeten je enige redding. Ik ben er zeker van dat we over een paar dagen nog veel meer mensen hier last van zullen hebben.

 

Politieke wil en het overduidelijke

Winter is een natuurverschijnsel dat we niet in de hand hebben. Maar het echte probleem is het gebrek aan politieke wil om de onmiddellijke behoeften van deze kwetsbare mensen tegemoet te komen. Dit is de EU te verwijten. Zij negeren dat wat voor iedereen overduidelijk is: dat hun beleid de stroom mensen niet stopt en dat zij ook geen legale manieren verschaft zodat mensen die route veilig kunnen afleggen.

 

Het gaat om mensen

Net doen alsof de route afgesloten is en deze mensen niet bestaan is niet de oplossing. Of zij wel of niet het recht hebben om naar en binnen Europa te reizen staat los van hun recht om als mensen te worden behandeld, met respect voor menselijke waardigheid. En dat gebeurt nu níet.

 

Januari 2017


afbeelding van Andrea Contenta Geschreven door: Andrea Contenta
Andrea is specialist humanitaire zaken voor Artsen zonder Grenzen.