Port Salut, in het zuidwesten van Haïti. Orkaan Matthew trok op 4 oktober over de Caraïben en verwoestte grote delen van het eiland.

Vooral naar gebieden waar nog geen hulp is gekomen

afbeelding van Annemarie Loof

Annemarie Loof

Nederland, operationeel manager

‘We wisten dat de orkaan eraan kwam. We hebben vooraf gecheckt wat we aan voorraden hebben: hier in Amsterdam en ter plaatse,’ operationeel manager Annemarie Loof vertelt over noodhulp in Haïti.

Denk aan kits om een cholerakliniek mee op te zetten, en kits met medicijnen en materiaal om mensen te verzorgen. En aan tenten waarin we snel een kliniek in kunnen opzetten. Omdat er vaak veel gebouwen na een natuurramp verwoest zijn, willen we niet een gebouw in beslag nemen terwijl er mensen onderdak nodig hebben. En we hebben met onze collega Artsen zonder Grenzen organisaties overlegd wie waarnaartoe gaat om de noden te verkennen en hulp te bieden waar nodig.

 

Teams op pad

En natuurlijk troffen onze aanwezige teams in hoofdstad Port-au-Prince voorbereidingen om onze hulp daar draaiend te kunnen houden. Op 4 oktober trof de orkaan het land. Het heeft heel veel en onophoudelijk geregend en het heeft héél hard gewaaid. Wij zijn zodra de orkaan voorbij was gaan kijken hoe de situatie was. In eerste instantie in de sloppenwijken van Port-au- Prince en andere wijken in deze miljoenenstad. Daarna buiten de hoofdstad. We gaan altijd met meerdere auto’s. En we nemen medisch personeel en materiaal mee, zodat we niet alleen kijken hoe de situatie is, maar ook direct hulp kunnen bieden aan mensen die dat nodig hebben. Vanaf de eerste dag hebben we dus al medische consulten gedaan en gewonden verzorgd, terwijl anderen in het team praatten met mensen en autoriteiten om in kaart te brengen waar de grootste noden zijn.

 

Het team laadt goederen voor Baraderes in de helikopter. Door de orkaan is het gebied moeilijk bereikbaar.

 

Onbegaanbare wegen

Het gebied dat het zwaarst is getroffen is de provincie Grand-Anse, de zuidwestelijke punt van het land. Onze hulpverleners bieden hulp daar en in het hele zuidwesten van Haïti. Veel wegen zijn onbegaanbaar, bruggen weggespoeld. Wij richten ons vooral op gebieden waar de mensen nog geen hulp hebben gekregen. Dat zijn veelal de moeilijkere bereikbare gebieden. Zo gaat vandaag een team naar Baraderes in de kustprovincie Nippes per terreinwagen, waarna ze per boot verder gaan. Goederen voeren we per helikopter aan. Een ander team is al aanwezig in de kustplaats Jacmel, ten zuiden van Port-au-Prince.

 

Rondtrekken

Wij hebben ons aanwezige teams daar versterkt met 7 extra internationale hulpverleners, en dit getal zal in de komende dagen nog oplopen. Als Artsen zonder Grenzen Nederland hebben wij drie teams die rondtrekken. Zij behandelen mensen voor wonden aan voeten en onderbenen. De eerste dagen na de orkaan stonden veel gebieden onder water en mensen liepen verwondingen op als ze door het water liepen. Daarnaast lijden mensen aan diarree en ontstekingen aan de luchtwegen. Onze teams bezoeken choleraklinieken, ziekenhuizen en algemene klinieken om polshoogte te nemen en te kijken of er versterking nodig is. Ook delen zij tabletten uit waarmee mensen water veilig drinkbaar kunnen maken.

 

Blijvende zorg: cholera

Cholera wordt door water overgebracht en is sinds de immense cholera-epidemie van 2010 een blijvende zorg. Zonder behandeling kunnen mensen binnen 48 uur eraan overlijden. In Port-au-Prince hebben we daarom een vast noodhulpteam dat continu contact met alle cholerabehandelcentra in het hele land houdt. Door de bank genomen weten we daardoor heel goed wat de situatie is. Na de orkaan hebben we ze meteen weer gebeld: hebben jullie schade, hebben jullie nog personeel in de kliniek en hebben jullie nog voorraden? Hebben jullie hulp nodig? Dus dat hadden we heel snel in kaart. 

 

Choleraklinieken

In Port-a-Piment, in de provincie Sud zijn er al mensen onder behandeling voor cholera. In Port-au-Prince vreesden wij voor de wijken die dicht aan zee liggen: Carrefour, Martissant, Cité Soleil. Gelukkig viel de situatie enigszins mee. Wel hebben we onze cholerakliniek Figaro in Port-au-Prince, die wij paraat houden voor dit soort situaties, alvast opnieuw geopend. Naast onze cholerakliniek zijn er nog 2 andere choleraklinieken in de stad die wij steunen. In totaal zijn er daarmee 252 choleraverpleegbedden in Port-au-Prince, mocht dat nodig zijn. Naar verwachting komen er maandag nog twee cholerakits aan in Haïti. En we hebben daarnaast ons vaste werk in verschillende ziekenhuizen en klinieken in de stad.

 

Noodhulp

Ons plan is onze noodhulp te richten op medische zorg. We weten dat er al veel hulp geboden wordt, onder andere door de VN-vredesmacht in Haïti (MINUSTAH), de Nederlandse marine en het Amerikaanse leger. Wij zorgen dat wij er klaar voor zijn onze teams en hulp verder uit te breiden, als het nodig is.

 

Oktober 2016


afbeelding van Annemarie Loof Geschreven door: Annemarie Loof
Annemarie Loof is als operationeel manager verantwoordelijk voor onze hulpprojecten in een aantal landen. Zij startte in 2003 bij Artsen zonder Grenzen als logistiek medewerker in Sudan.