De ebola-uitbraak in Congo tot nu toe

De ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo duurt inmiddels enkele maanden en het aantal ebolagevallen blijft stijgen. Het is voor het eerst dat er ebola is uitgebroken in een conflictgebied.

Eerste keer in conflictgebied

De uitbraak begon bij het stadje Mangina in de regio Noord-Kivu. Op 1 augustus bevestigde het Congolese ministerie van Volksgezondheid de uitbraak officieel. Het is alweer de 10e ebola-uitbraak in Congo, maar het is de eerste keer dat dit gebeurt in een conflictgebied. Door het geweld is het voor onze teams lastig om te reizen in het gebied, waardoor we niet alle activiteiten kunnen uitvoeren die normaal gesproken nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is het achterhalen van mensen met wie ebolapatiënten in contact zijn geweest.

 

Tijdlijn ebola-uitbraak

 

Verontrustende situatie

De situatie in Mangina en de omliggende omgeving is door deze beperkingen verontrustend. Het onderzoek naar het voorkomen en de verspreiding van het virus is nog niet afgerond. Onze teams werken aan het in kaart brengen van hoe de huidige ebolapatiënten besmet zijn geraakt.

Dit is niet eenvoudig aangezien sommige mensen de ziekte hebben opgelopen in uiterst onveilige gebieden. Door die onveiligheid zijn we bovendien bezorgd dat we niet alle vermoedelijke ebolagevallen zien. Doordat veel gebieden afgelegen liggen, hebben veel mensen geen toegang tot de juiste zorg of gezondheidsvoorlichting. Ook is het belang van vroege ziekenhuisopname en behandeling niet voor iedereen duidelijk. Het is ook moeilijk  een goed beeld te krijgen van het aantal sterfgevallen, omdat niet alles wordt gemeld.

 

Verspreidingsrisico

De huidige ebola-uitbraak vindt plaats vlak bij de grens met Uganda. Het epicentrum van de uitbraak ligt nu in de grote stad Beni en niet langer in het kleine dorpje Mangina. In de nog grotere stad Butembo zijn ook meerdere gevallen gerapporteerd.

Op dit moment zijn er in 14 gezondheidszones in de provincies Noord-Kivu en Ituri gevallen van ebola bekend.

 

Artsen zonder Grenzen in Congo

In total werken er meer dan 100 medewerkers van Artsen zonder Grenzen bij de ebolaprojecten in Noord-Kivu en Ituri.