Eerste ebola-uitbraak in een conflictgebied

In DR Congo is er voor het eerst ebola uitgebroken in een conflictgebied. Artsen zonder Grenzen is ter plaatse, maar de conflicten zorgen voor grote uitdagingen bij de bestrijding van het virus.

Eerste keer in conflictgebied

Het epicentrum van de uitbraak is bij het stadje Mangina in de regio Noord-Kivu. Op 1 augustus bevestigde het Congolese ministerie van Volksgezondheid de uitbraak officieel. Het is alweer de 10e ebola-uitbraak in Congo, maar het is de eerste keer dat dit gebeurt in een conflictgebied. Door het geweld is het voor onze teams lastig om te reizen in het gebied, waardoor we niet alle activiteiten kunnen uitvoeren die normaal gesproken nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is het achterhalen van mensen met wie ebolapatiënten in contact zijn geweest.

 

Verontrustende situatie

De situatie in Mangina en de omliggende omgeving is door deze beperkingen verontrustend. Het onderzoek naar het voorkomen en de verspreiding van het virus is nog niet afgerond. Onze teams werken aan het in kaart brengen van hoe de huidige ebolapatiënten besmet zijn geraakt.

Dit is niet eenvoudig aangezien sommige mensen de ziekte hebben opgelopen in uiterst onveilige gebieden. Door die onveiligheid zijn we bovendien bezorgd dat we niet alle vermoedelijke ebolagevallen zien. Doordat veel gebieden afgelegen liggen, hebben veel mensen geen toegang tot de juiste zorg of gezondheidsvoorlichting. Ook is het belang van vroege ziekenhuisopname en behandeling niet voor iedereen duidelijk. Het is ook moeilijk  een goed beeld te krijgen van het aantal sterfgevallen, omdat niet alles wordt gemeld.

 

Verspreidingsrisico

 

 

De huidige ebola-uitbraak vindt plaats vlakbij de grens met Uganda. In de regio ligt de stad Beni met 400.000 inwoners en in de provincie Noord-Kivu leven in totaal 8 miljoen mensen. Op dit moment zijn onze teams druk bezig met de voorbereidingen in Goma voor het geval dat ebola zich verspreidt naar die stad. In Noord-Kivu zijn gevallen van ebola gemeld in de gebieden Mabalako, Oicha, Beni, Butembo en Makéké. Noord-Kivu ligt aan de grens met Uganda. Ook onze teams in dat land bereiden zich voor. Ze hebben een isolatietent opgezet in Bwera, een klein stadje net over de grens.

Sluit zoeken

Zoekveld