Dit meisje komt uit Afghanistan en is een paar weken geleden op het Griekse eiland Samos aangekomen. Sindsdien woont ze samen met haar familie in het Vathy-kamp. Haar moeder maakt zich zorgen dat het daar niet veilig is.

5 gevolgen van de EU-Turkijedeal

Het is deze week drie jaar geleden dat Europese leiders de EU-Turkije deal sloten. Eén van de belangrijkste afspraken is dat vluchtelingen en migranten op de Griekse eilanden moeten blijven om daar hun asielprocedure af te wachten. Ze mogen niet meer doorreizen naar het Europese vasteland. Wij zien dagelijks de onmenselijke gevolgen hiervan.

 

 

1. Zo’n 12.000 mensen zitten vast in zogenaamde ‘hotspots’ op de Griekse eilanden

De overgrote meerderheid van de mensen komt uit oorlogsgebieden zoals Afghanistan, Syrië, Irak en DR Congo. Meer dan de helft zijn vrouwen en kinderen.

 

 

2. Overbevolkte kampen

Het meest schrijnende voorbeeld is het eiland Samos. Daar zitten zo’n 4.000 mensen op een plek bedoeld voor minder dan 700 mensen. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen leven in zomertenten, in het vuile en onveilige gebied buiten het officiële kamp. Onder hen zijn zwangere vrouwen, bejaarden en minstens 79 alleenreizende kinderen. Ook op de eilanden Lesbos en Chios zien we overbevolkte kampen.

 

 

3. Psychische problemen

Onze psychologen behandelen kinderen voor paniek- of angstaanvallen. Sommigen vertonen ineens agressief gedrag, zijn gestopt met eten of plassen opeens weer in bed. We zien zelfs kinderen die zichzelf pijn doen en zelfmoord proberen te plegen. Vaak worden deze problemen veroorzaakt door de slechte leefomstandigheden in de kampen, oorlogstrauma’s en het lange wachten op de asielprocedure.

 

 

4. Medische klachten

Er zijn vaak niet genoeg plekken om te douchen of te wassen in het kamp. Zo behandelen we op Lesbos veel mensen voor schurft of andere huidaandoeningen. Momenteel zien we ook veel waterpokken. De ziekte verspreidt zich snel, omdat mensen zo dicht op elkaar leven. Soms delen mensen een container met meer dan 40 mensen. Anderen wonen in tenten.

 

 

5. ‘Het EU-beleid leidt tot onvergefelijk menselijk lijden in de kampen.’

‘In een poging anderen af te schrikken ontnemen de EU en de Griekse autoriteiten kwetsbare mensen hun waardigheid’, vertelt onze projectcoördinator Emmanuel Goué vanuit Griekenland. ‘Het EU-beleid is wreed, inhumaan en cynisch. Het moet stoppen’

 

 

Oproep aan de EU

Wij vragen de EU om de meest kwetsbare mensen uit de kampen over te brengen naar veilige plekken op het Europese vasteland. Daarnaast vragen wij de autoriteiten om in de kampen te zorgen voor goed onderdak, sanitaire voorzieningen en veiligheid. In het bijzonder voor kinderen en families.