Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld: 4 uitdagingen

In Cox’s Bazar, een regio in het zuiden van Bangladesh leven zo’n 919.000 Rohingya.

De Rohingya zijn gevlucht uit buurland Myanmar door aanhoudend geweld en bedreigingen. In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Cox’s Bazar leven zo’n 700.000 mensen samen in een gebied zo groot als ongeveer 2.000 voetbalvelden. Afgezien van het feit dat ze huis en haard hebben moeten verlaten en in een vluchtelingenkamp wonen, staan de Rohingya nog een aantal uitdagingen te wachten:

1. Schoon water

Schoon water is een basisbehoefte voor het menselijk leven. Zonder schoon water is de kans op ziekte-uitbraken en sterfte onder bevolking ontzettend groot. Onze specialisten hebben 335 waterputten met handpompen aangelegd, deze zijn gekoppeld aan een watertank. Met deze oplossing zorgen we voor 1.325.500 liter schoon water per dag,  goed voor 146.065 mensen. Dat heeft een directe impact op de kwaliteit van leven van de Rohingya. Helaas is dit niet genoeg. Er is nog steeds behoefte aan schoon en veilig water.

2. Sanitair 

Het gebied waar het kamp is opgezet is heuvelachtig en slecht begaanbaar. Voorheen was dit een oerwoud, dichtbegroeid en er leefden wilde dieren waaronder olifanten. Om het gebied bewoonbaar te maken voor de Rohingya moest er veel gebeuren. Artsen zonder Grenzen heeft sinds augustus 2017 1.212 latrines aangelegd. Wij kijken nog steeds naar meer oplossingen voor het gebrek aan sanitaire voorzieningen. 

Je brengt niet alleen leven, maar ook kwaliteit van leven. Dat vind ik zo mooi om te zien. Voor ons zijn water en wc’s vanzelfsprekende dingen. In het vluchtelingenkamp niet, terwijl het zo belangrijk is. Met onze watertank kun je dit gewoon brengen.” 
Marcella Kraaij, water-en-sanitatie-specialist

3. Burgerrechten 

De Rohingya zijn 'stateloos'. Dit betekent dat zij zowel in Myanmar als in Bangladesh geen burgerrechten hebben. Omdat Rohingya-vluchtelingen geen officiële vluchtelingenstatus hebben mogen ze geen geld verdienen, kunnen de kinderen niet naar schoon en krijgen ze geen medische zorg van de overheid. 
 

4. Toekomst 

Dankzij alle steun van hulporganisaties, vrijwilligers en donateurs zijn de Rohingya nu veilig voor het geweld en de vervolging in Myanmar. Bangladesh heeft heel veel moeite gedaan om de vluchtelingen op te vangen, maar wil graag dat ze ooit terugkeren. In Myanmar is het niet veilig. De Rohingya bevinden zich eigenlijk tussen wal en schip. 
 
Daarom hopen wij dat jij de Rohingya niet vergeet. Het afgelopen jaar heeft bewezen wat er mogelijk is als alle zeilen worden bijgezet om problemen op te lossen. Wij kunnen de uitzichtloze situatie van de Rohingya niet veranderen. Wel doet Artsen zonder Grenzen wat we altijd hebben gedaan; medische hulp bieden, kwetsbare mensen steunen en ons uitspreken over de misstanden die wij zien. De situatie van de Rohingya moet opgelost worden, we mogen hen niet vergeten.
 
Wat kan jij doen?
Praat over de Rohingya met jouw familie, vrienden en collega’s. Deel de verhalen op social media of steun onze teams wereldwijd met een gift. 
 
Steun onze teams