'Vooral huizen en gewassen zijn vernietigd’

Cycloon Idai veroorzaakte de derde overstroming in hetzelfde gebied in tien jaar tijd. Logistiek medewerker Labana Steven heeft inmiddels ervaring met de hulpverlening na zo’n ramp.

‘In het Makhanga-gebied, dat erg vruchtbaar is, wonen ongeveer 18.000 mensen die vee telen en gewassen als mais en rijst verbouwen. Het gebied is laag en vlak, en wordt omringd door rivier de Shire en zijn grootste zijrivier de Ruo. Het gebied ziet er dus uit als een eiland’, zegt Labana. ‘Dit maakt het erg gevoelig voor overstromingen. Als het regent in het nabijgelegen Mulanje-district of stroomopwaarts in de stad Blantyre, is het gebied in gevaar. Na de zware regenval in maart stond het hele gebied wekenlang onder water.’

 

Leren van vorige overstromingen

De lessen van eerdere zware overstromingen in het Makhanga-gebied in 2008 en 2015 helpen bij de noodhulp die we nu bieden. ‘In 2015 hebben we de meest riskante gebieden in kaart gebracht. Ook hebben we mensen in de gemeenschap aangewezen met wie we nauw samenwerken’, vertelt hij. Deze connecties hebben ervoor gezorgd dat we snel in actie konden komen, toen de zware regenval nog maar net was begonnen. We konden onmiddellijk een plan maken in samenwerking met de gemeenschap, die al ervaring had met het uitdelen van hulpgoederen.’

 

Medicijnen gespaard

De lessen uit 2015 pasten we ook in de gezondheidspost in Makhanga toe. Die overstroomde ook dit jaar weer. ‘In 2015 waren veel medicijnen nat geworden door het water, waardoor ze onbruikbaar waren’, zegt Labana. ‘Daarna hebben we de planken hoger opgehangen. En inderdaad, deze keer werden de medicijnen gespaard.’

 

Tekort aan voedsel en schoon water

Er vielen deze keer minder doden, maar de schade aan huizen en gewassen is enorm. ‘In dit gebied was al een voedseltekort. En nu zijn niet alleen de gewassen verloren gegaan, maar ook het voedsel dat in de huizen was opgeslagen. De overstromingen hebben de honger die er in het gebied al was nog erger gemaakt’, zegt Labana.

 

Risico op malaria

Het water heeft ook waterputten en toiletten verwoest. Het risico op ziekten als diarree en cholera is groot, nu duizenden mensen in de open lucht hun behoefte moeten doen. Bovendien zijn volgens Labana de vele moerassen in het gebied broedplaatsen voor muggen, waardoor mensen risico lopen op malaria. ‘De gezondheid van de mensen is hier in gevaar. Ze slapen onder de blote hemel of in kippenhokken, omdat hun huizen zijn verwoest.'

 

Veel mensen in het district Makhanga, Malawi, hebben hun toevlucht gezocht in kippenhokken, die hoog boven de grond staan.

 

Diarree en cholera voorkomen

Ons team heeft ook de waterput van de gezondheidspost in Makhanga schoongemaakt. Op andere plekken hebben water- en sanitatieteams materiaal om het water te zuiveren uitgedeeld, waterpunten schoongemaakt, en toiletten en douches neergezet. ‘Onze belangrijkste zorg is dat we een uitbraak van diarree en cholera voorkomen’, zegt Labana.

 

Ons team repareert een waterput in het district Makhanga, Malawi

 

Grote druk

De meeste gezondheidswerkers van de overheid zijn voor de overstromingen naar hoger gelegen gebied in het noorden gevlucht. De overgebleven gezondheidswerkers in Makhanga staan nu onder grote druk. ‘In het begin was er hier maar één medisch assistent van het ministerie van Volksgezondheid en één ziekenhuismedewerker. Twee van onze medewerkers ondersteunen hen door onder meer basisgezondheidszorg en zorg voor hiv te bieden. Ze verzorgen ongeveer 150 consulten per dag. We zien nu veel luchtweginfecties en malaria’, zegt Labana.

 

Meer organisaties zijn nodig

‘We zorgen voor medische zorg, water-en-sanitatie en we voeren essentiële hulpgoederen en hygiënepakketten aan. Meer organisaties zijn nodig om bijvoorbeeld te helpen bij de voedselvoorziening. In de toekomst heeft de gemeenschap van Makhanga echt meer hulp nodig’, zegt Labana.

 

In de overstromingsgebieden in het zuiden van Malawi is de regen die in maart begon nu goeddeels gestopt. Meer overstroomde gebieden zijn weer toegankelijk. 59 mensen zijn omgekomen, 677 raakten gewond. 87.000 mensen zijn dakloos geraakt. Alle toegangswegen naar Makhanga zijn geblokkeerd, maar er is wel weer elektriciteit. Vele duizenden mensen wonen nu in scholen, kerken en geïmproviseerde kampen. Sommigen kunnen al terugkeren om hun huizen te herbouwen. De landbouw en het vee zijn grotendeels vernietigd. Naar schatting is 50 procent van de gewassen verloren gegaan. Samen met lokale autoriteiten, gemeenschappen en het ministerie van Volksgezondheid bieden we met een team van 18 mensen hulp aan 18.000 mensen in Makhanga. Het gaat om gezondheidszorg, sanitair en hulpgoederen.