cycloon idai

Reactie uit het veld over de vernietiging van cycloon Idai

Op 14 maart werden delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door een tropische cycloon Idai. Onze noodhulpcoördinator, Gert Verdonk, deelt zijn ervaring in Beira, Mozambique.

Stad verwoest

‘Het eerste wat je ziet is de verwoesting en heel veel water. De situatie buiten de stad is misschien nog erger, maar onze prioriteit is de situatie en behoeftes van deze stad in kaart te brengen. Hier wonen zo’n 500.000 mensen en de meeste huizen zijn beschadigd of vernietigd. Het watersysteem is buiten gebruik, dus er zijn grote delen waar het moeilijk is om schoon water te vinden. Dat zien we vooral in de meest dichtbevolkte en armste wijken.

 

 

 

 

Het leven gaat door

Het leven gaat door, soort van. Mensen gaan weer aan het werk en gaan op zoek naar voedsel. Je ziet overal ontwortelde bomen, mensen die hun huizen proberen te repareren en gaten in hun daken te bedekken. Het regent nog steeds heel hard. Ik weet zeker dat het een tijdje zal duren voordat het water wegtrekt.

 

 

 

Eerste noden

Het is nu moeilijk om een ​​duidelijk beeld te schetsen van de medische behoeftes. Eigenlijk is het zelfs moeilijk om naar de ziekenhuizen te gaan, omdat de wegen vernietigd zijn of de ziekenhuizen zelf zijn verwoest. Dat is nu onze grootste uitdaging. Het is ook een uitdaging voor het ministerie van Volksgezondheid. Zij proberen de gezondheidszorg zo snel mogelijk te herstellen.

 

 

Ziek door de overstromingen

Ziektes als gevolg van vervuild drinkwater is een enorme zorg. Mensen drinken vervuild water dat onveilig is om te drinken. Mensen met meer geld kopen flesjes water, maar niet iedereen kan dit betalen. Ook luchtwegaandoeningen zijn ook een grote zorg. Het regent nog steeds in de huizen van mensen, dus longontsteking wordt een probleem. Veel mensen zijn ondergebracht in scholen en kerken, waardoor deze ziektes gemakkelijk worden verspreid. Bovendien kunnen deze mensen niet worden behandeld omdat ziekenhuizen en hulpposten zijn beschadigd of vernietigd.

 

Te vroeg

Ik wil echt benadrukken dat het nog te vroeg is om een ​​duidelijk beeld te schetsen van de exacte medische behoeften. We gaan informatie verzamelen om weten over waar onze hulp de meeste impact kan hebben en zullen hier direct op reageren met onze hulpverlening.  ‘