Teamoverleg in de ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in Kailahun, Sierra Leone. September 2014.

Wat zouden onze mensen graag in handen hebben?

Wij willen de beste medische zorg bieden aan mensen die dat hard nodig hebben. Maar in onze dokterstas missen we bepaalde vaccins, medicijnen en testen.

Omdat ze eenvoudigweg niet bestaan. Omdat ze te duur zijn. Of omdat de fabrikant ze niet registreert in een land, en dat is nodig om ze daar te mogen importeren en gebruiken. Waarom? Omdat vooral arme mensen aan die ziekten lijden en ze nodig hebben. En daar is minder interesse voor bij farmaceutische fabrikanten. Maar wij hopen van harte dat ze er komen. Want daarmee kunnen wij, en anderen, levens redden.

 

Wens 1: betere, snellere testen voor kinderen

 

 

Koorts zien wij vaak bij kinderen. Omdat verschillende ziekten en infecties de oorzaak kunnen zijn van koorts, is het soms best moeilijk vast te stellen wélke ziekte of infectie en daarmee hoe en waarmee we het kind moeten behandelen. Er zijn wel geavanceerde testen, maar die kunnen niet gebruikt worden zonder bijvoorbeeld stroom of als het heel erg heet wordt. En dat wordt het. Daarom is onze wens: betere, snellere testen voor kinderen voor de grootste dodelijke ziekten.

 

Wens 2: € 4,50 voor een vaccin tegen longontsteking

 

 

In vluchtelingenkampen, in afgelegen gebieden, in stedelijke wijken, gaan kinderen dood aan longontsteking. Elk jaar een miljoen kinderen. Er bestaat een vaccin dat deze kinderen kan beschermen. Dus hoe kan het zijn dat zo’n 60 landen wereldwijd het vaccin niet hebben? Omdat het onbetaalbaar is. Daarom is onze wens: € 4,50 per kind (3 doses in totaal) voor een vaccin tegen longontsteking voor alle ontwikkelingslanden.

 

Bekijk ook onze petitiecampagne

 

Wens 3: pillenkuur voor slaapziekte

 

 

Slaapziekte is een dodelijke, tropische ziekte. De behandeling bestaat uit meerdere langzaam lopende prikken met infuus, 10 dagen lang. Maar zonder behandeling ga je dood als je de ziekte hebt. Dus moeten patiënten 10 dagen opgenomen worden. Dat betekent dat ze 10 dagen lang niet kunnen werken en voor hun kinderen zorgen. En bovendien is het niet eenvoudig om een omgeving op te zetten waar mensen veilig hun infuus kunnen krijgen. En dus gaan er nog teveel mensen aan dood. Daarom is onze wens: een korte pillenkuur om mensen van slaapziekte te genezen.

 

Wens 4: nieuwe tbc-medicijnen voor iedereen beschikbaar

 

 

Wereldwijd behandelen wij mensen voor een vorm van tuberculose waar de standaard tbc-medicijnen geen vat op hebben. Mensen die aan resistente tbc lijden, zoals dat genoemd wordt, moeten daardoor een lange, zware en giftige kuur ondergaan. Met ernstige bijwerkingen als extreme misselijkheid, psychose en doofheid. De genezingskans is op dit moment enkel 50%. Er zijn nieuwe, betere tbc-medicijnen maar die ligt binnen het bereik van slechts een fractie van de mensen die ze nodig hebben. Oorzaak: hoge prijzen en het feit dat de fabrikanten ervan ze niet in alle landen hebben geregistreerd. Daarom is onze wens: nieuwe tbc-medicijnen als delamanide en bedaquiline voor iedereen beschikbaar.

 

Wens 5: ebolavaccin dat tegen elke vorm van ebola beschermt

 

 

In 2014 brak in West-Afrika een ebola-epidemie uit die het leven eiste van ruim 11.000 mensen. Onze dokters, verpleegkundigen en andere hulpverleners voelden zich hulpeloos. Want er was geen vaccin, geen specifieke snelle test en geen medicijn voor ebola. Wij deden wat we konden om mensen te helpen ebola te overleven. En om verdere verspreiding te voorkomen. Maar wij zagen ons gesteld voor een taak die onmogelijk leek. Gelukkig is er één vaccin die goed lijkt te werken. Wij hebben van harte eraan meegewerkt om die te testen. Maar helaas beschermt dat vaccin maar tegen één variant. En er zijn er meer varianten dan één. Daarom is onze wens: een ebolavaccin dat tegen élke vorm van ebola beschermt.

 

Januari 2017