AzG Live LIVE

24 uur op de kinderafdeling

In de plaats Magaria in Niger helpt Artsen zonder Grenzen de lokale zorg met het terugbrengen van de kindersterfte. Fotograaf Erwan Rogard volgde ons team er een dag lang op de voet.

 

Wij werken samen met medewerkers van het Nigerese ministerie van Volksgezondheid in het ziekenhuis in Magaria. We geven kinderzorg en voedselhulp.

 

 

Salbiya bracht haar zieke dochtertje, Aicha Ali, 21 maanden oud, naar het ziekenhuis.

 

 

De bedden op de afdelingen zijn vaak goed bezet.

 

 

Familieleden van patiënten wachten buiten, op het terrein van het ziekenhuis.

 

 

Fatima kwam naar het ziekenhuis om te bevallen van een drieling. Helaas overleed een van haar kindjes. Vanwege het lage gewicht van haar andere baby’s blijven zij nog in het ziekenhuis om aan te sterken.

 

 

In het ziekenhuis geven we ook voorlichting over voedzaam eten. We leren moeders hoe ze pap met veel voedingsstoffen kunnen maken, om zo het herstel van hun kinderen te bespoedigen.

 

 

De avond valt. Moeders en familieleden halen water of wassen zich bij het waterpunt. Hygiëne is een speerpunt van ons team.

 

 

Onze teams bereiden drie maaltijden per dag voor moeders en hun begeleiders. De maaltijden worden bij de keuken gehaald.

 

 

Elke avond wordt bijgehouden hoeveel patiënten er opgenomen zijn op elke afdeling.

 

 

Fassouma waakt over haar dochtertje Fati. Het meisje is ernstig ondervoed en ligt op de intensive care.

 

 

Zo druk als het overdag is op het terrein, zo kalm is het ’s nachts. Hier bidt een moeder buiten naast de kinderafdeling.

 

 

Hadjora (4) heeft ernstige brandwonden. Haar moeder bracht haar met spoed naar het ziekenhuis. Enkele dagen later is ze gelukkig al stukken opgeknapt.

 

Beeld © Erwan Rogard, juli 2017