Reddingsschip Aquarius: Een menselijke missie

Omdat wij niet willen toezien hoe mensen op zee verdrinken, bieden wij met medische teams hulp op de Middellandse Zee. Samen met SOS MEDITERRANEE varen we met het schip Aquarius.

 

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Op vrijdag 10 augustus 2018 werden bij twee reddingsacties op de Middellandse Zee in totaal 141 mensen gered, waaronder 67 alleenreizende kinderen. Het merendeel (70%) van de mensen uit de tweede boot komt uit Somalië en Eritrea. Hoewel de medische toestand van de mensen voorlopig stabiel is, zijn veel van hen extreem zwak en ondervoed. Nadat wij de EU hebben opgeroepen een veilige plek aan te wijzen opende Malta haar haven voor de 141 mensen aan boord. Vanuit hier worden de mensen verdeeld onder Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Spanje.  Bekijk het live-blog voor actuele updates vanaf de Aquarius.
 

 

1
Op de 10 vrouwen aan boord is zwanger
35%
Van de geredde mensen zijn kinderen
77.438
Mensen geholpen op zee sinds 2015

 

 

Waarom voeren wij de missie uit?

Als humanitaire en medische organisatie kan Artsen zonder Grenzen simpelweg niet toekijken hoe mensen op zee verdrinken. In ons werk laten wij ons in de eerste plaats leiden door de medische ethiek, los van politieke, economische of andere belangen. Hierin staan onze patiënten centraal.  Het aantal mensen dat op zee sterft is vergelijkbaar met het aantal sterfgevallen in de vele ramp- en oorlogsgebieden waar we werken 
 
Elk verloren leven is er een te veel, zowel op land als op zee.
 

 

Een maand stilgelegen

In juni 2018 heeft de Aquarius meer dan een maand stilgelegen. Dit was het gevolg van politieke onrust waardoor reddingsschepen geweerd werden door de dichtstbijzijnde veilige havens van Italië en Malta. In deze weken nam het aantal doden op zee in rap tempo toe. Daarom gaat Artsen zonder Grenzen door met het redden van drenkelingen, en handelen we daarbij binnen de kaders van  het internationale zeerecht.

  De afgelopen weken verdronken er meer dan 700 mensen, maar er zijn vrijwel geen reddingsschepen meer aanwezig om drenkelingen te helpen. Daarbij voeren Europese landen niet actief opsporings- en reddingsacties uit, terwijl het onze wettelijke en morele plicht is om deze mensen te helpen.- Aloys Vimard, projectcoördinator op de Aquarius.

 

 

Een menselijke missie

Artsen zonder Grenzen wil mensen helpen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar die niet krijgen. Ongeacht hun ras, politieke overtuiging of religie.

De mensen die wij op de Middellandse Zee redden zijn vaak kwetsbaar. Ze zijn meestal gevlucht uit gewelddadige en armoedige situaties in thuisland, of Libië.  Aan boord van boten bevinden zich regelmatig alleenreizende kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn zelfs kinderen geboren, aan boord van de Aquarius. 

 

Ons Reddingsschip: De Aquarius

De Aquarius is niet altijd als reddingsschip gebruikt. Tot 2009 werd het schip gebruikt als een inspectievaartuig voor de visserij in de Noord-Atlantische Oceaan. Sinds 2015 wordt het door AZG en SOS MEDITERRANEE gebruikt als reddingsschip. Het is een robuust en zeer sterk schip dat ontzettend ruim is onder het dek. Dit maakt het geschikt als reddingsschip in de Middellandse Zee gedurende het hele jaar. 

 

 

 

Reddingsschip Aquarius

 

Details

Redding capaciteit: 200-500 man 
Afmetingen: lengte 77 m / breedte 11,8 m / diepgang 5,7 m
 
 

Wat kan jij doen?
Wij kunnen ons werk niet doen zonder jouw steun. Samen staan we sterker voor mensen in nood. Help ons de boodschap verspreiden of doneer

 

SOS MEDITERRANEE wordt ondersteund door het Europese maatschappelijk middenveld. De operaties worden gefinancierd door particuliere donaties.
 

Sluit zoeken

Zoekveld