Spoedeisende verloskunde in Haïti

Zwangere vrouwen kunnen in Haïti op weinig plekken terecht voor gratis goede zorg. Steeds meer vrouwen gaan daarom naar ons verloskundig ziekenhuis in hoofdstad Port-au-Prince.

De afgelopen jaren hebben internationale donoren hun zorgprogramma’s in het land stopgezet. Tegelijkertijd besteedt de Haïtiaanse overheid slechts een zeer klein deel van haar budget aan gezondheidszorg. Landencoördinator Paul Brockmann: ‘Deze bezuinigingen brengen het leven van vrouwen in gevaar.’

 

Gebrek aan goede zorg

In ons verloskundig ziekenhuis in Port-au-Prince (voluit: Centre de Référence en Urgence Obstétricales, of CRUO) richten we ons vooral op vrouwen met ernstige complicaties bij de bevalling en hun baby’s. Vanwege het gebrek aan alternatieven komen steeds meer vrouwen bij ons terecht voor spoedeisende verloskundige zorg. In 2013 werden er 5.311 baby’s geboren in het CRUO, in 2014 waren dat er maar liefst 6.223. En die trend zet zich onverminderd voort.

 

Verpleegkundige Monsita ontfermt zich over een pasgeboren baby op de afdeling neonatologie.  © Olga Victorie

 

Wie zijn de vrouwen die voor spoedeisende verloskundige zorg naar ons ziekenhuis komen? We stellen er vier voor.

 

Cherline

Cherline had een hoge bloeddruk en al acht centimeter ontsluiting toen ze aankwam bij het verloskundig ziekenhuis. Ze werd dan ook onmiddellijk naar de bevallingskamer gebracht. Daar stagneerde de bevalling echter. Zeven uur lang werkt Cherline zich in het zweet, zonder resultaat. Ze vertelde de verpleegkundige dat ze niet begreep waarom het zo lang duurde. Maar toen gebeurde het ineens: de bevalling ging alsnog een versnelling hoger en niet lang daarna werd een gezond meisje geboren: Esther Clercy.

 

Cherline met dochtertje Esther Clercy. © Shiho Fukada/Panos

 

Stephanie

Stephanie werd naar ons verloskundige ziekenhuis verwezen vanwege hoge bloeddruk. Ze had niet eerder problemen tijdens haar zwangerschap. Maar tijdens een eerste onderzoek was haar bloeddruk erg hoog en had ze koorts. Ze werd door verpleegkundigen verzorgd totdat het tijd was om te bevallen. Dat leek eindeloos te duren. Uiteindelijk beviel ze pas de volgende dag, met behulp van een keizersnede, van een gezond kindje.

 

Stephanie werd bij haar bevalling bijgestaan door haar zus. © Shiho Fukada/Panos

 

Serene

Twee weken lang verloor Serene vruchtwater. Ze bezocht verschillende ziekenhuizen in Port-au-Prince, maar kreeg er niet de hulp die ze zocht, omdat ze nog enkele weken van bevallen was. Ook bij Artsen zonder Grenzen kon ze eerst helaas niet terecht. Alle bedden waren bezet en omdat ze niet in gevaar was, konden hulpverleners haar op dat moment geen zorg bieden. Ze wachtte daarom tot ze moest bevallen. Maar toen ze wat bloed verloor, ging ze, wanhopig, weer naar Artsen zonder Grenzen. Daar twijfelden ze nu geen moment: Serene werd opgenomen. De bevalling duurde maar liefst drie dagen. Uiteindelijk moest er een keizersnede aan te pas komen om zoon Dieudens ter wereld ter helpen.

 

Serene met zoontje Dieudens. © Shiho Fukada/Panos

 

Guerda Jean

In alle vroegte werd Guerda Jean naar ons ziekenhuis gebracht met ernstige zwangerschapsvergiftiging (het gevolg van een te hoge bloeddruk en het verlies van eiwitten via de urine). Haar benen waren zo gezwollen dat haar huid op plaatsen gescheurd was. Ze had in het verleden tweemaal eerder een keizersnede gehad. Een derde zou toekomstige zwangerschappen zeker onmogelijk maken. Een dag lang wordt er gewikt en gewogen. Maar als de gezondheid van de baby dreigt te verslechteren, is er toch geen andere optie mogelijk. Via een keizersnede wordt een gezond dochtertje geboren. Guerda Jean weet dat een volgende zwangerschap levensgevaarlijk kan zijn. Ze besluit daarom een steriliserende ingreep te ondergaan.

 

Guerda wordt door een verpleegkundige op haar gemak gesteld. © Shiho Fukada/Panos

 

Enorme nood

Sinds Artsen zonder Grenzen haar verloskundig ziekenhuis in Port-au-Prince opende in maart 2011 zijn er 27.000 kinderen geboren en bijna 9.000 pasgeboren baby’s opgenomen op de afdeling neonatologie. Vanwege de enorme nood aan goede verloskundige zorg roepen wij de Haïtiaanse overheid en internationale donoren op om hiervoor middelen beschikbaar te stellen.

 

  • Kinderverpleegkundige Fleur Riemersma voedt met melk een baby dat een moeilijke start in het leven had. Na zijn geboorte moest hij beademd worden, nog steeds lijdt hij aan zuurstoftekort. Gelukkig gaat het al een beetje beter. Port-au-Prince, Haïti.

 

December 2015

Sluit zoeken

Zoekveld