Ontheemd in Noord-Syrië

De burgerbevolking in het noorden van Syrië ligt aanhoudend onder vuur. Velen hebben huis en haard moeten achterlaten en leven nu, verstoken van hulp, in officiële of geïmproviseerde kampen.

Vluchtelingenkamp Ain Issa, Noord-Syrië

 

Nawal en haar gezin komen uit Aleppo. Nu leven ze in het vluchtelingenkamp in Ain Issa. Nawal was zwanger toen ze met haar gezin moest vluchten uit hun woonplaats. Hun jongste kind is geboren in het kamp.

 

 

In het vluchtelingenkamp in Ain Issa, op ongeveer 60 kilometer van de plaats Raqqa, leven ongeveer 15.000 mensen.

 

 

Er komen regelmatig nieuwe vluchtelingen aan in het vluchtelingenkamp. Zij hebben bij zich wat ze in hun haast konden inpakken.

 

 

Nieuwe vluchtelingen die arriveren in het kamp moeten hun identiteitsdocumenten inleveren aan de plaatselijke autoriteiten.

 

 

Onder de vluchtelingen in het kamp zijn veel jonge kinderen. 

 

 

Artsen zonder Grenzen geeft medische hulp in het kamp. Hier behandelt fysiotherapeut Michael Roriz patiënt Ahmad. Ahmad komt uit Raqqa. Bij een luchtaanval verloor hij zijn vrouw en twee dochters. Toen hij enige tijd later zelf de stad wilde ontvluchten, stapte hij op een landmijn. Door de zware verwondingen moesten beide benen worden afgezet.

 

Geïmproviseerde kampen

 

In de plaats Twaheena, nabij de stad Tabqa, leven 6.000 mensen in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp. De mensen zijn gevechten tussen het Syrische regime en IS ontvlucht.

 

 

Farid en zijn vrouw vluchtten uit de regio Homs toen daar gevechten losbarstten. Ze vertellen over dagelijkse bombardementen. Veel mensen konden niet weg. In belegerde plaatsen zitten zij nog gevangen in het geweld.

 

 

De tenten die mensen opzetten in Twaheena zijn soms nauwelijks meer dan een simpel doek. 

 

 

Een oudere man in het kamp wordt behandeld voor ademhalingsproblemen. Artsen zonder Grenzen geeft hulp in verschillende kampen en werkt met een ambulancesysteem om mensen naar een centraal ziekenhuis te brengen als dat nodig is.

 

Oorlogssporen

 

In veel tenten hangen foto’s van dierbaren, achtergebleven, vermist of omgekomen. 

 

 

Het ziekenhuis in de stad Tabqa was ingenomen door IS-strijders. Bij de strijd om de stad is een groot deel van het ziekenhuis verwoest.

 

 

Vrouwen in de rij voor een voedseldistributie kijken onmiddellijk omhoog als er een vliegtuig overvliegt. Het blijkt laagvliegend militair vliegtuig te zijn.

 

 

In de hele regio is voedselschaarste een groot probleem. Dit kind wordt in een kliniek onderzocht op ondervoeding.

 

Er lijkt geen einde te komen aan de oorlog in Syrië. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn zes miljoen Syriërs in eigen land op de vlucht. Ruim 4,8 miljoen mensen zijn de grens overgestoken, op zoek naar veiligheid in andere landen. Artsen zonder Grenzen werkt op meerdere plaatsen in Noord-Syrië. Ook ondersteunen we tientallen ziekenhuizen en klinieken door het hele land met medicijnen en medische materialen.

 

Beeld: © Agnes Varraine-Leca, november 2017