Oost-Aleppo, na maanden van hevige gevechten. Foto dateert van december 2012. © MSF

50 van mijn collega’s zijn gevlucht

15 maart is de dag van een triest jubileum: 5 jaar oorlog in Syrië. Ruim 4 miljoen Syriërs ontvluchtten hun land om de bommen en het geweld te ontkomen. Waaronder apotheekmanager Ahmed (26).

Hij wist te ontkomen toen een helikopter vatenbommen dropte op het ziekenhuis in Syrië waar hij werkte. Maar hij is vastberaden zijn landgenoten te blijven helpen. Elke dag steekt hij vanuit Turkije de grens over terug zijn land in om medicijnen en hulpgoederen te brengen.

 

Vatenbommen op een ziekenhuis

‘Ziekenhuizen en medische staf zijn primaire doelwitten in Syrië, juist omdat wij proberen mensen in leven te houden. Ik heb zelf meerdere aanvallen op medische voorzieningen overleefd. Zoals die keer dat een helikopter vijf vatenbommen dropte op het ziekenhuis waar ik werkte, in Fafeen, ten noorden van Aleppo. Het ziekenhuispersoneel en de patiënten renden radeloos alle kanten op. Het was zuiver pech of geluk of je wel of niet geraakt zou worden.’

 

De Syrische Ahmed (26), apotheekmanager van het hulpproject van Artsen zonder Grenzen in Kilis, Turkije, om ziekenhuizen en andere medische voorzieningen in Syrië van medicijnen en andere essentiële voorraden te voorzien.

 

Gevlucht

Vele ziekenhuismedewerkers zijn dan ook gevlucht, net zoals duizenden anderen. ‘Zo’n 50 van mijn collega’s zijn met hun familie gevlucht en verblijven nu in Al Salamah of in tenten in een kamp langs de grens.’ Maar de grens is gesloten. ‘En vele mensen bivakkeren er zonder een dak boven hun hoofd, in de hoop Turkije in te kunnen komen.’

 

Elke dag de grens over

Inmiddels werkt Ahmed voor Artsen zonder Grenzen en is hij apotheekmanager in Kilis, Turkije. Elke dag steekt hij de grens over om medicijnen en hulpgoederen te brengen in Syrië. Dit doet hij samen met de apotheekmedewerkers van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Al Salamah in Syrië, in het grensgebied met Turkije. ‘Vorige week hebben we in Aleppo een ronde gemaakt om medicijnen en andere spullen die ze nodig hebben om mensen te verzorgen, te brengen. We hebben 10 ziekenhuizen, 5 gezondheidsposten en 5 eerstehulpposten in Aleppo-stad en 5 ziekenhuizen in de omgeving van een voorraad voor 3 maanden voorzien.’

 

In januari en februari 2016 heeft Artsen zonder Grenzen 50 vrachtwagens met 550 ton medicijnen, medisch hulpmateriaal, tenten en andere hulpgoederen gestuurd voor ziekenhuizen, klinieken en vluchtelingen in Aleppo-stad en omgeving.

 

Plicht

Gelukkig laten de Turkse grenswachten ons de grens over, zodat wij hulp kunnen verlenen in Syrië. Ik wil dit blijven doen, ik voel dit als mijn plicht naar mijn landgenoten.’

 

Maart 2016

 

Dit verhaal maakt deel uit van een serie. Lees ook het verhaal van voormalige accountant Bahar (36), haar man werd gedood, nu woont zij in Denemarken. En het verhaal van oma Najah (59), zij dacht dat ze snel terug zouden gaan toen zij met haar dochter en zoon in 2012 naar Libanon vluchtte. Verpleegkundige Suar deserteerde uit het leger omdat hij geen deel wilde zijn van wanpraktijken. Nu werkt en woont hij in een vluchtelingenkamp in Irak.

 

5 jaar oorlog in Syrië

15 maart is het trieste jubileum van 5 jaar oorlog in Syrië. Meer dan 4 miljoen Syriërs zijn gevlucht voor de bombardementen en het geweld in hun land. Het merendeel leeft in vluchtelingenkampen of informele nederzettingen in buurlanden Libanon, Irak, Jordanië en Turkije. Ook medische staf bevindt zich in de frontlinie: vele ziekenhuizen en andere medische voorzieningen worden gebombardeerd. Velen zijn dan ook gevlucht, waaronder onze eigen Syrische medische hulpverleners in de pijnlijke wetenschap dat hierdoor nog minder hulp voor hun landgenoten zal zijn.

 

Bron cijfers totaal aantal Syrische vluchtelingen: UNHCR