De Syrische Najah (59), moeder van 9 kinderen en grootmoeder van 13 kleinkinderen. Zij leeft als vluchteling in Libanon met haar zoon en droomt ervan terug naar huis te kunnen. Ze mist haar andere 8 kinderen en 13 kleinkinderen.

Alles liever dan vallende bommen

15 maart is de dag van een triest jubileum: 5 jaar oorlog in Syrië. Ruim 4 miljoen Syriërs ontvluchtten hun land om de bommen en het geweld te ontkomen. Waaronder Najah, oma van 13 kleinkinderen.

Zij verliet haar huis in oktober 2012 met haar dochter en zoon, met de gedachte dat de crisis over een paar maanden afgelopen zou zijn. Nu woont zij in Libanon en wordt haar man vermist. Haar kinderen en kleinkinderen zijn verspreid over 7 landen en 3 werelddelen: Syrië, Turkije, Irak, Libanon, Oostenrijk, Nederland en Australië.

 

Zonder de kleinkinderen

Vier jaar lang woont Najah al met haar zoon Ahmad in Al Minieh, in Noord-Libanon. Ze mist haar andere 8 kinderen en haar 13 kleinkinderen die meestal rond haar voeten speelden als de hele familie samen rond de tafel zat. ‘De laatste keer dat we allemaal samen waren was 4 jaar geleden, in mijn huis in Aleppo.’

 

De Syrische Najah (59), moeder van 9 kinderen en grootmoeder van 13 kleinkinderen. Zij leeft als vluchteling in Libanon met haar zoon en droomt ervan terug naar huis te kunnen. Ze mist haar andere 8 kinderen en 13 kleinkinderen.

 

Moederdag

‘Het was moederdag, mijn kinderen verzamelden zich om me heen en gaven me cadeaus. Ik mis het, hoe wij met zijn allen rond de tafel zaten voor de maaltijd.’ Het is niet de eerste keer dat Najah vanwege een oorlog een land moest verlaten. Samen met haar man Nuhad was zij kort na hun huwelijk naar Koeweit getrokken om daar een leven op te bouwen. 7 van haar kinderen werden er geboren. De Golfoorlog van 1991 dwong hen naar Syrië terug te keren.

 

Eén tas met kleding

En toen, in oktober 2012, moest ze opnieuw vluchten. ‘Ik wilde mijn land, mijn ouders, mijn buren niet verlaten, maar het was er zo erg. Ik dacht dat de crisis maar een paar maanden zou duren en dat we nog voor de zomer terug zouden zijn. Ik had alleen éèn tas met winterkleding ingepakt.’ Samen met haar dochter Shaimaa en haar zoon Ahmad vertrok ze naar buurland Libanon.

 

Vermist

Haar man voegde zich bij hen in Libanon, ging terug naar Syrië om zijn pensioengeld op te halen. Dat hadden zij nodig om hun kosten als vluchtelingen in Libanon te kunnen dekken. Sindsdien wordt hij vermist. Najah maakt zich zorgen om haar man en om hoe ze aan 400 dollar (360 euro) moet komen voor de benodigde verblijfvergunningen voor haar en Ahmad. Want werken in Libanon mag Ahmad niet van de autoriteiten.

 

Diabetes

Najah’s gezondheid laat te wensen over. Ze krijgt behandeling in een Artsen zonder Grenzen kliniek in de stad Al Abda voor een hoge bloeddruk en tot haar verbazing blijkt ze nu ook diabetes te hebben. Zelf denkt ze dat het komt door haar lijden van de afgelopen 4 jaar. ‘Van de dokters krijg ik niet alleen medische zorg, maar en ook morele steun en advies.’

 

Een Artsen zonder Grenzen kliniek in Baalbeck, Libanon voor Syrische vluchtelingen. Velen lijden aan diabetes, hoge bloeddruk en luchtweginfecties. Vaak hebben zij de middelen niet om genoeg groenten en vers fruit te kopen of te sporten.

 

Dromen

Ze laat zich echter er niet onder krijgen. Ze geniet ervan anderen volop alle nieuwtjes te vertellen over haar kinderen en kleinkinderen. ‘Ik dank God dat ik een dak boven mijn hoofd en mij omringd weet door goede mensen. Alles liever dan voortdurend angst te leven voor de vallende bommen.’ Najah droomt ervan terug naar huis te kunnen. Maar ze is ook realistisch: als haar kinderen ervoor kiezen niet terug te komen, legt zij zich daarbij neer. ‘Iedereen heeft nu een nieuw leven.’

 

Maart 2016

 

Dit verhaal maakt deel uit van een serie. Lees ook het verhaal van voormalige accountant Bahar (36), haar man werd gedood, nu woont zij in Denemarken. En van Ahmed (26), hij overleefde meerdere aanvallen op medische voorzieningen en is nu apotheekmanager voor Artsen zonder Grenzen in Turkije. Verpleegkundige Suar deserteerde uit het leger omdat hij geen deel wilde zijn van wanpraktijken. Nu werkt en woont hij in een vluchtelingenkamp in Irak.

 

5 jaar oorlog in Syrië

15 maart is het trieste jubileum van 5 jaar oorlog in Syrië. Meer dan 4 miljoen Syriërs zijn gevlucht voor de bombardementen en het geweld in hun land. Het merendeel leeft in vluchtelingenkampen of informele nederzettingen in buurlanden Libanon, Irak, Jordanië en Turkije. Ook medische staf bevindt zich in de frontlinie: vele ziekenhuizen en andere medische voorzieningen worden gebombardeerd. Velen zijn dan ook gevlucht, waaronder onze eigen Syrische medische hulpverleners in de pijnlijke wetenschap dat hierdoor nog minder hulp voor hun landgenoten zal zijn.

 

Bron cijfers totaal aantal Syrische vluchtelingen: UNHCR.