Wanhoop in Oost-Ghouta

Het aantal slachtoffers in de Syrische enclave Oost-Ghouta stijgt. De medische hulp staat op instorten. Een nachtmerrie ontvouwt.

Artsen zonder Grenzen ondersteunt meerdere ziekenhuizen en klinieken in Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. Alleen zij melden al dat zij tussen 18 en 25 februari ruim 3.300 gewonden hebben opgevangen en dat er 630 doden zijn gevallen. In werkelijkheid ligt het aantal slachtoffers vele malen hoger.

 

Vrouwen en kinderen in Oost-Ghouta

Veel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Negen ziekenhuizen die hun gegevens van vrijdag 23 februari konden doorgeven, gaven aan dat 58 procent van de gewonden vrouw en kind was. Onder de sterfgevallen was dat 48 procent.

 

Geen aflossing

Bij de beschietingen zijn tussen 18 en 23 februari dertien ziekenhuizen en klinieken geraakt door bommen of mortiervuur. Medische hulpverleners in het gebied werken al dagenlang aan één stuk door, zonder aflossing en zonder échte hoop om goed te kunnen zorgen voor hun patiënten onder zulke extreme omstandigheden.

 

Lees ook: 'Ooggetuigen in Oost-Ghouta'

 

Uitgeput en wanhopig

‘Ik heb als verpleegkundige zelf in zeer grimmige conflictgebieden gewerkt,’ zegt Meinie Nicolai, directeur van Artsen zonder Grenzen België. ‘Het is hartverscheurend om te horen dat artsen en verpleegkundigen in Oost-Ghouta honderd gewonde patiënten hebben, maar geen functionerend ziekenhuis meer om ze in te behandelen, omdat die in puin ligt. Ze zijn uitgeput, wanhopig en staan continu onder hoogspanning te midden van de bombardementen. Adrenaline houd je maar zo lang op de been. Als deze hulpverleners instorten, stort een restje menselijkheid in. Dat mogen we niet laten gebeuren.’

 

Bommen moeten stoppen

De medische voorraden in Oost-Ghouta raken op. En hoe meer vernieling de bombardementen aanrichten, hoe beperkter de medische hulp wordt. De hulpverleners willen alleen nog maar dat de bommen stoppen, zodat zij de kans krijgen om gewonden te helpen.

 

Nú actie nodig

Ziekenhuizen liggen in puin. Medicijnen en medische voorraden zijn op. Hulpverleners zijn uitgeput. En ondertussen loopt het aantal slachtoffers steeds verder op. Er moet nú iets gebeuren om deze humanitaire crisis het hoofd te bieden. Artsen zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op om:

  • de beschietingen te stoppen zodat de medische hulp op adem kan komen;
  • medische evacuaties van patiënten in kritieke toestand toe te staan;
  • onafhankelijke medische hulpverleners toe te laten om hulp te bieden;
  • grootschalige bevoorrading met medicijnen en medische materiaal te faciliteren;
  • burgers, waaronder medische voorzieningen, aan beide kanten van de frontlinie te ontzien.

 

Lees ook: 'Ooggetuigen in Oost-Ghouta'

 

Artsen zonder Grenzen biedt vaste ondersteuning aan tien ziekenhuizen in Oost-Ghouta en incidentele steun aan enkele andere ziekenhuizen. Wij leveren cruciale medicijnen en medische voorraden, onder meer om oorlogsgewonden mee te kunnen behandelen. In Noord-Syrië werken we in vijf ziekenhuizen en hebben we drie mobiele hulpposten. Ondanks herhaaldelijke verzoeken daartoe krijgt Artsen zonder Grenzen geen toestemming om hulp te bieden in gebieden die onder controle staan van de Syrische regering.