Tanganyika

In de provincie Tanganyika in Oost-Congo zijn veel mensen op de vlucht voor aanhoudend geweld. In geïmproviseerde kampen proberen duizenden mensen een nieuw bestaan op te bouwen.

 

Buiten het dorp Kalémie leven meer dan 5.000 families in een nederzetting van vluchtelingen. De leefomstandigheden zijn er verschrikkelijk zwaar.

 

 

Kashile (22, rechtsachter) was leraar in de plaats Malia. Met zijn familie vluchtte hij naar een kamp bij het dorp Kabubili. ‘Onze huizen werden in brand gestoken, mensen renden alle kanten op,’ vertelt hij. ‘We gingen in de nacht, met wat extra kleren, boeken en kookgerei. We waren een week onderweg, sliepen buiten en hadden nauwelijks eten.’

 

 

In de kampen hebben mensen meestal weinig meer dan rijst, linzen, bonen, vis en olie. Hier staat een pan bonen op het vuur.

 

 

Emerance (63) lacht voor de camera, maar vertelt een droevig verhaal. ‘Ik heb twee dagen gelopen om een veilige plek te bereiken. Maar hier lijden we verder, er is te weinig eten.’

 

 

Gedroogde sardines, uit het meer van Tanganyika gevist, worden verkocht op de markt. In de kampen proberen mensen op verschillende manieren in hun levensonderhoud te voorzien.

 

 

Artsen zonder Grenzen gaat op pad met mobiele klinieken om mensen medische zorg te bieden. Logistieker Ivan staat hier bij een van onze terreinwagens.

 

 

Naast het geven van medische zorg verzorgen we ook schoon water en delen we hulpgoederen uit, zoals jerrycans, muggennetten, emmers en zeep.

 

 

De nederzettingen strekken zich ver uit. De mensen leven er dicht op elkaar.

 

 

In de provincie Tanganyika leven veel mensen van de productie van palmolie, dat wordt gebruikt als kookolie en als ingrediënt in zeep.

 

 

Seksueel geweld wordt helaas ingezet als verschrikkelijk wapen bij de aanhoudende stammenstrijd. Rachel (17, niet haar echte naam) werd verkracht door mannen van een gewapende groep. Ze werd voor dood achter gelaten aan de kant van de weg. Gelukkig werd ze gevonden door mensen, die haar naar een ziekenhuis brachten. Daarna vertrok ze naar een van de vluchtelingenkampen.

 

 

Onder de gevluchte mensen bevinden zich veel kinderen zonder volwassen begeleiding. Zij zijn hun ouders kwijtgeraakt in de chaos en hectiek of zijn wees geworden.

 

 

Onze teams richten zich op groepen kwetsbare mensen, onder wie zwangere vrouwen.

 

 

Mukala (27) is vader geworden van een zoon. Zijn vrouw is bevallen in de kliniek die we opzetten in het schoolgebouw van het dorp Kalemie.

 

 

Soms moet je er het beste van maken. Een groep mannen zoekt afleiding van hun situatie met een zelfgemaakt damspel.

 

 

Zonsondergang bij het meer van Tanganyika. Morgen weer een nieuwe dag, met nieuwe uitdagingen.

 

Beeld: © Sara Creta/MSF, september 2017