Drones als humanitair hulpmiddel

Bij drones denk je al snel aan spionagevliegtuigen of onbemande bommenwerpers. Maar deze technologie heeft ook zeer nuttige humanitaire toepassingen.

Drones worden in toenemende mate gebruikt bij noodsituaties om de hulp te verbeteren. Zo kunnen met drones zeer informatieve, gedetailleerde landkaarten worden geproduceerd. Deze kaarten helpen Artsen zonder Grenzen bij het bepalen waar een kliniek opgezet moet worden, waar voor schoon water geboord kan worden of hoe een vaccinatiecampagne het beste kan worden aangevlogen.

 

Overstromingsgebied in kaart brengen

Onlangs ging een van onze teams in Zuid-Malawi aan de slag. In 2015 werd daar een gebied van 60 vierkante kilometer volledig afgesloten van hulp door enorme overstromingen. Gedetailleerde kaarten waren er niet. Om niet weer in het duister te hoeven tasten, werd een drone ingezet om het gebied in kaart te brengen voorafgaand aan het nieuwe regenseizoen.

 

 

Afgelegen of instabiele regio’s

‘Hoewel Google Maps al erg veel informatie biedt, werkt Artsen zonder Grenzen veel in zeer afgelegen of politiek instabiele regio’s, die vaak nauwelijks in kaart zijn gebracht,’ zegt landencoördinator Amaury Gregoire. ‘Het opvragen van satellietbeelden bij een acute ramp duurt vaak te lang, kost veel geld en geven vaak niet genoeg informatie. Drones kunnen snel voor accurate informatie zorgen die onze teams helpen een rampsituatie goed in te schatten.’

 

Gemaakte beelden met de drone worden meteen in de terreinwagen bekeken.

 

Augustus 2017

Sluit zoeken

Zoekveld