‘Kwetsbare mensen moeten hulp krijgen’

Vroeg in de ochtend is het al druk op de basis van Artsen zonder Grenzen in Akobo, een plaatsje in Zuid-Sudan. Het team maakt zich op voor een reis naar afgelegen gebied.

Beeld: Frederic NOY

 

Tafels, stoelen, vloermatten, koelboxen en medicijnen liggen klaar om ingeladen te worden. De projectcoördinator praat driftig over de radio terwijl hij een mok koffie wegwerkt. Een groep medische hulpverleners praat onderling over de strategie van de dag.

 

Een afgelegen dorp in Zuid-Sudan

Als de zon eindelijk op is, is het team al op weg. Met terreinwagens bereiken ze de rivier Pibor, waar alles overgeheveld wordt op boten. De bestemming: Kier, een afgelegen dorp aan het water, waar geen enkele vorm van medische hulp is.

 

Aan de oever van de rivier Pibor worden alle spullen overgeladen op boten.

 

Sinds december 2013 zorgt hevige oorlog voor enorme vluchtelingenstromen in Zuid-Sudan. Veel mensen in omliggende conflictgebieden trekken naar de regio van Akobo. Zij zijn vaak dagenlang te voet onderweg en lopen alleen ’s nachts omdat de gevechten dan stilliggen. Het merendeel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Velen hebben echtgenoten, vaders en broers gedood zien worden. Sommigen vinden familie om bij te wonen, anderen hebben geen keus dan te verblijven in informele vluchtelingenkampen, zoals een leegstaande school. Daar is echter weinig eten en schoon water.

 

Vanuit de plaats Akobo gaat Artsen zonder Grenzen naar 7 locaties aan het water om mobiele klinieken op te zetten.

 

De medische noden onder de mensen zijn groot. Maar velen zijn afgesloten van goede medische zorg. Daarom besloot Artsen zonder Grenzen met mobiele klinieken mensen zelf op te zoeken, daar waar hulp het hardst nodig is. ‘Kwetsbare mensen moeten hulp krijgen,’ zegt hulpcoördinator Raphael Veicht.

 

Na jaren van conflict zijn de medische noden groot onder de bevolking van Zuid-Sudan.

 

Medische noodhulp met mobiele kliniek

Als het medische team in Kier aankomt, brengen ze hun materiaal naar een schaduwrijke plek. Vervolgens wordt er binnen enkele minuten een kliniek opgezet. Het duurt daarna niet lang voordat de eerste patiënten zich aandienen.

 

In de schaduw van een boom geven hulpverleners van Artsen zonder Grenzen medische zorg.

 

Na 2,5 uur zijn er bijna 30 mensen behandeld. ‘Normaal zien we tussen de 50 en 60 patiënten per dag,’ zegt medisch hulpverlener Tut Kuang Ler. ‘Onder de patiënten van vandaag zijn 6 mensen met malaria en 5 jonge kinderen met diarree.’

 

In de opgezette kliniek onderzoekt hulpverlener Furaha een jonge zwangere vrouw.

 

In en rond Akobo worden op zeven plekken mobiele klinieken ingezet. Samen worden daar ruim 2.000 patiënten per maand behandeld. In Kier wordt bovendien een vaste hulppost opgezet. Daar kan dan gespecialiseerde zorg geboden worden. Tot die tijd blijft het mobiele team erheen reizen.

 

 

Maart 2018