Een gerust gevoel

afbeelding van Bonno van Essen

Bonno van Essen

Projectcoördinator

Bonno is projectcoördinator van de Emergency Response Unit (ERU), het speciale noodhulpteam in Sierra Leone. Vanuit hoofdstad Freetown blogt hij over hun werk.

We gaan naar het district Port Loko, om er enkele afgelegen klinieken te bezoeken en een workshop te geven in het kader van voorbereiden op ziekte-uitbraken. Vooraf moet er veel geregeld worden: een overheadprojector, hand-outs, checklists, volle tanks voor de landcruisers, olie en water op peil, genoeg water voor een hele week. Maandagochtend zeven uur gaan we op pad!

 

Prachtige rit

In de wagen wordt het weekend besproken, voetbalwedstrijden geëvalueerd en naar de laatste hits uit Sierra Leone geluisterd. De drukte van Freetown ligt na een uur achter ons en het landschap trekt aan ons voorbij, van de prachtige Peninsula Mountains naar tropisch regenwoud dan langs uitgestrekte rijstvelden richting Port Loko. Een prachtige rit. En bovendien geasfalteerd – hoewel je eenmaal in Port Loko zelf modderwegen aantreft en soms dichtbegroeide wegen waarbij je eerst met een machete de weg vrij moet maken.

 

Brommer

Onderweg zien we veel. Een overbeladen bestelbus met passagiers en bagage weet ons in te halen en verblijdt ons met gitzwarte rook uit de uitlaat. We zien kinderen in hun prachtige kleurige uniformen naar school gaan. Een vrouw die haar geoogste rijst wil laten drogen op de rand van de asfaltweg. En op enig moment komt ons een brommer tegemoet, met maar liefst vijf passagiers! De bestuurder, twee bijrijders, een kindje tussen twee volwassenen ingeklemd en de vrouw achterop heeft nog een kindje op haar rug.  Zulke dingen verbazen me inmiddels al niet meer.

 

De ERU op weg naar district Port Loko in Sierra Leone. © Bonno van Essen/MSF

 

Infectiepreventie

In Port Loko gaan we eerst naar het DHMT, het District Health Management Team, waar we enkele details voor de workshop de volgende dag doornemen. Manager Victor laat weten dat we ook nog tijd hebben om een kliniek in de buurt te bezoeken. Daar moeten we eerst onze handen wassen en wordt onze temperatuur gemeten met een infrarode thermometer. Ik ben blij verrast dat deze infectiepreventiecontroles (IPC) gehanteerd worden.

 

Checklist

Vervolgens gaan we aan de slag met onze check op Integrated Diseases Surveillance and Response (IDSR). Aan de hand van een checklist nemen we diverse zaken door. Hoe is het met kennis van ziekten als polio, mazelen, cholera en ebola? Zijn er genoeg voorraden medicatie, infuusvloeistof en diagnostische testen? De kliniek heeft alles goed voor elkaar en we complimenteren het medische personeel. Het geeft ons een gerust gevoel als een kliniek goed voorbereid is op een ziekte-uitbraak. Dat is helaas niet altijd het gevoel. Dan proberen we dat met advies en training te verbeteren. Ook rapporteren we dat aan het DHMT, zodat ook zij de kliniek kunnen ondersteunen.

 

‘Buiten staan de emmers met water al klaar’

 

Kou​d en fris

De volgende dag sta ik al vroeg op, probeer ik behendig onder mijn muskietennet door te kruipen, is het tijd voor een bucket shower. Buiten staan de emmers met water al klaar – koud en fris, heerlijk om de dag mee te beginnen. Die staat vandaag in het teken van de workshop. Bij een nabijgelegen campus hebben we een zaal gehuurd. 43 mensen van diverse klinieken in Port Loko doen mee.

 

Eigen bescherming

We nemen ziektebeelden door. Wat zijn de eerste symptomen? Waar moet je op letten? Wat doe je bij verdenking van een ziekte? (Antwoord: zo snel mogelijk contact zoeken met de districtsautoriteiten zodat een onderzoeksteam naar de kliniek kan komen.) Daarnaast is er ook focus op eigen bescherming: infectiepreventiecontrole, handen wassen, handschoenen dragen bij bepaalde procedures, voorkomen van ongelukken met naalden.

 

Aangrijpend

We hebben een actieve groep; er worden veel vragen gesteld en één deelnemer vertelt over haar eigen ervaringen tijdens de ebola-epidemie. Een heftig aangrijpend verhaal: ze heeft zelf ebola overleefd. In Sierra Leone ervaren vele overlevenden discriminatie en stigma, maar deze verpleegkundige vertelt openlijk en hoe ze een voorbeeld voor andere patiënten en overlevenden kan zijn. Indrukwekkend. En daar leer ik dan ook weer van!

 

December 2016


afbeelding van Bonno van Essen Geschreven door: Bonno van Essen
Bonno van Essen is projectcoördinator van de Emergency Response Unit (ERU) van Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone.
Sluit zoeken

Zoekveld