Alert op nieuwe noodsituaties

afbeelding van Bonno van Essen

Bonno van Essen

Sierra Leone, Projectcoördinator

De ebola-epidemie in Sierra Leone is officieel voorbij. Maar er is nog steeds werk aan de winkel in het zwaar getroffen land. Projectcoördinator Bonno van Essen blogt vanuit hoofdstad Freetown.

Zondagmorgen in Freetown. Na een nacht met hevige regenbuien en onweer nu een strakblauwe lucht en aardig warm. Vanaf ons balkon heb ik een prachtig uitzicht op de Aberdeenbrug en de baai. Als het eb is, is het een en al activiteit op het drooggevallen land. Kinderen die garnalen en andere schelpdieren verzamelen, een visser die zijn netten repareert, jongelui die een potje voetbal spelen, varkens en honden die elkaar achterna rennen.

 

Verschil

Toen ik in september aankwam op vliegveld Lungi was het al een wereld van verschil met vorig jaar, toen de ebola-epidemie nog flink nadreunde. De douane, het ophalen van de bagage, ik stond al buiten voor ik er erg in had.

 

De wijk Goderich in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

 

ERU

Mijn team: de ERU of Emergency Response Unit. Dit is een klein team met een Health Promotor, Jabbie, en een Clinical Health Officer, Joseph. Ik ben de projectcoördinator, maar mijn medische achtergrond en ervaring als verpleegkundige helpt enorm. ERU richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op noodsituaties in het land. Dat zijn bijvoorbeeld uitbraken van ziekten (mazelen, ebola, lassakoorts, malaria en cholera) of overstromingen.

 

Statistieken volgen

Momenteel is het rustig qua emergencies. Maar omdat het nog volop regenseizoen is, liggen overstromingen, cholera en grote aantallen patiënten met malaria op de loer. Van elk district krijgen we wekelijks statistieken binnen over het aantal patiënten in de klinieken en om welke aandoeningen het gaat. Als ERU gaat onze aandacht vooral uit naar de vijf ziektes, maar natuurlijk kijken we ook naar zaken als ondervoeding, polio, en gele koorts.

 

'Op tijd alarmeren als er een uitbraak is'

 

Bezoeken

Zolang er geen ‘echte’ emergency is, gaat ons team geregeld naar de diverse districten om goede contacten te onderhouden met districtszorgteams, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere organisaties die er werkzaam zijn. We bezoeken uiteraard klinieken, om na te gaan of ze voorbereid zijn op een noodsituatie en we geven eendaagse workshops over ziekte-uitbraken om hulpverleners voor te lichten, alert te houden en te benadrukken om op tijd te alarmeren als er een verdenking is van een uitbraak.

 

Aandacht

De komende week werken we in het district Kambia, in een provincie die grenst aan buurland Guinea. Tijdens de ebola-epidemie waren hier, net als in Freetown, veel slachtoffers. Ik ben benieuwd hoe het er nu is. Nu de epidemie officieel verdwenen is uit Sierra Leone, richt Artsen zonder Grenzen zich onder meer op zorg voor moeders en kinderen. Het is belangrijk dat voor dat chronische probleem weer aandacht komt: Sierra Leone heeft de hoogste cijfers voor kraamsterfte ter wereld.

 

Oktober 2016


afbeelding van Bonno van Essen Geschreven door: Bonno van Essen
Bonno van Essen is projectcoördinator van de Emergency Response Unit (ERU) van Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone.
Sluit zoeken

Zoekveld