Gemengde gevoelens

afbeelding van Bonno van Essen

Bonno van Essen

Sierra Leone, Projectcoördinator

Bonno is projectcoördinator van de Emergency Response Unit (ERU), het speciale noodhulpteam in Sierra Leone. Vanuit hoofdstad Freetown blogt hij over hun werk.

Zes maanden in Sierra Leone. De weken en maanden vliegen voorbij. Nadat ik aankwam in september 2016 was ik eerst verpleegkundige in de Emergency Respons Unit (ERU) en daarna de medisch projectcoördinator. Afgelopen weken mocht ik daarom een training volgen voor projectcoördinatoren. Een intensieve, leerzame en goede training, waarbij diverse aspecten aan bod kwamen: het schrijven van een projectvoorstel, safety & security, management, medische ethiek, communicatie, casestudies, logistiek, budget. Kortom, alle zaken die nodig zijn om een project van Artsen zonder Grenzen te runnen.

 

Rapport

Voor de training had ik met mijn team al besproken hoe het verder moest met de ERU. Het team bestaat nu een jaar en er zijn geen noodinterventies nodig geweest als het gaat om cholera, mazelen, lassakoorts, ebola of overstromingen. Vanuit de nationale staf kwamen diverse voorstellen en daarnaast had ik ook zo mijn eigen ideeën. Dit hebben wij samengevat in een rapport en besproken tijdens een vergadering in Freetown met het management van de missie in het land.

 

 

Conclusies

Het was al snel duidelijk welke voorstellen de voorkeur hadden: de verantwoordelijkheid voor onze noodrespons centraal bij de missie beleggen en de huidige nationale stafleden aanhouden, Clinical Health Officer Joseph en Health Promotor Akim. Hoofdkantoor Amsterdam sloot zich aan bij deze conclusies.

 

Overdragen

En nu gaat het ineens allemaal best snel. In plaats van in juni terug naar Nederland te gaan, zal ik het project in de komende weken al sluiten en de verantwoordelijkheid overdragen. Daar horen ook allemaal protocollen bij die we de afgelopen maanden hebben ontwikkeld en de opslagruimte met medicijnen en materialen.

 

 

Gemengde gevoelens

Ik zal Sierra Leone eerder dan gepland verlaten. En dan? Dat zou zomaar Oeganda of Irak kunnen zijn. Al met al met wat gemengde gevoelens. Het is geweldig dat er al een jaar lang geen medische noodsituatie is geweest in Sierra Leone en dat ik mij met het team kon richten op training van medisch personeel in klinieken door het hele land. En geweldig dat we al die plekken mochten bezoeken om ter plekke te zien hoe de situatie is. Zo konden we onze kennis en kunde overbrengen en zorgen dat klinieken de benodigde middelen hebben om adequaat te kunnen handelen als er wel een noodsituatie plaatsvindt.

 

Prachtige mensen

Daarnaast is het ook jammer dat er na een geweldige tijd een einde is gekomen voor mij in Sierra Leone. Ik zal mijn ERU-team missen, net als alle andere collega’s waar ik mee heb gewerkt. En ik ga het land zelf missen. Sierra Leone, een mooi land met prachtige mensen, die hopelijk een betere toekomst gaan krijgen na een moeilijk verleden van burgeroorlog en ebola.

 

Maart 2017


afbeelding van Bonno van Essen Geschreven door: Bonno van Essen
Bonno van Essen is projectcoördinator van de Emergency Response Unit (ERU) van Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone.
Sluit zoeken

Zoekveld