AzG Live LIVE
Artsen zonder Grenzen gezondheidsvoorlichter Emmanuelle Briq neemt afscheid van de van longpest genezen Andrinjaka Rafamantanantsoa. Zij begeleidde hem met het team terug naar zijn werk om zijn collega’s uit te leggen dat hij niet meer besmettelijk is.

Samen longpest verslaan in Madagaskar

afbeelding van Emmanuelle Bricq

Emmanuelle Bricq

Madagaskar, gezondheidsvoorlichter

In Madagaskar is longpest uitgebroken. Een besmettelijke en dodelijke ziekte. Gezondheidsvoorlichter Emmanuelle Bricq legt uit waarom een gedegen voorlichting over longpest zo belangrijk is.

Hoe breng je mensen bij wat longpest is? Welke symptomen moeten mensen herkennen? Hoe ontkracht je geruchten dat longpest niet bestaat? Mensen goed informeren is een van de belangrijkste uitdagingen voor Artsen zonder Grenzen in Madagaskar. Emmanuelle Bricq is gezondheidsvoorlichter in Madagaskar. 

 

 

Wat doet een gezondheidsvoorlichter tijdens een epidemie?

Een gezondheidsvoorlichter vormt de schakel tussen de bevolking en de behandelcentra van Artsen zonder Grenzen. Wij willen de negatieve sociale gevolgen van de epidemie beperken en het welzijn van patiënten in behandelcentra vergroten. We geven informatie over de ziekte zodat ze weten hoe het echt zit. En we proberen te voorkomen dat als ze uit onze behandelcentra zijn ontslagen, ze door hun omgeving worden verstoten. En we gaan samen met de bevolking aan de slag zodat ze de ziekte beter begrijpen. We vragen mensen die voor behandeling komen waar ze vandaan komen. Dan benaderen we de leiders van hun gemeenschap. We leggen uit wat longpest precies is, hoe ze het kunnen voorkomen, wat de symptomen zijn en wat ze dan moeten doen. Ook beantwoorden we vele vragen om verkeerde aannames te voorkomen en mensen gerust te stellen. 

 

Metselaar Andrinjaka Rafamantanantsoa (links) is genezen van longpest. Hij heeft de Artsen zonder Grenzen gezondheidsvoorlichters gevraagd met hem naar zijn werk te gaan om uit te leggen dat hij niet meer besmettelijk is.

 

 

Welke problemen ondervinden jij en jouw team?

Er gingen vele schadelijke geruchten rond in de stad Toamasina. Mensen hebben een sterk wantrouwen in medisch personeel. Het belangrijkste gerucht waar we mee moeten dealen is de claim dat longpest helemaal niet bestaat, dat het fictie is. Ook denken sommige mensen dat longpest door de straten waart, zelfs als je met niemand anders in contact komt. Bovendien, als we een nieuw gebied ingaan, moeten we eerst de lokale leiders spreken voordat we de bevolking zelf kunnen ontmoeten. Dit kan ons werk in de gemeenschap sterk vertragen.

 

Hoe belangrijk is jullie werk?

Voorlichting is van levensbelang tijdens elke epidemie, niet alleen voor de longpestepidemie. Het is belangrijk dat mensen weten wanneer ze moeten handelen en dat er gratis medische zorg voorhanden is. Mensen zijn ontzettend bang tijdens een epidemie, ze zijn zelfs bang om naar een ziekenhuis te gaan als ze een andere ziekte hebben. Daarom is het zo belangrijk om met de bevolking te praten en hun vragen te beantwoorden.

 

November 2017


afbeelding van Emmanuelle Bricq Geschreven door: Emmanuelle Bricq
Emmanuelle Bricq is gezondheidsvoorlichter van Artsen zonder Grenzen.