Het veldhospitaal van Artsen zonder Grenzen ten zuiden van Mosul, Irak

‘De “gelukkigen” redden het naar ons ziekenhuis’

afbeelding van Jonathan Whittall

Jonathan Whittall

Irak, veldcoördinator

Ons veldhospitaal ten zuiden van Mosul nam zo’n 1.300 patiënten op sinds de opening op 16 februari. Jonathan Whittall was er drie weken coördinator.

Er is niets gemiddelds aan werken in dit ziekenhuis. Iedere dag weer zien we de ergst mogelijke oorlogsverwondingen. Voortdurend komen er patiënten aan en iedereen heeft de meest verschrikkelijke verhalen: een familie van wie iedereen gedood is, op één iemand na; een vader en een zoon die dagen onder het puin van hun woning lagen en ons nu pas konden bereiken; een jongetje met een schotwond aan het hoofd; een baby met een kogelwond, een ernstig ondervoede man van 21 die op z’n hoofd is geslagen met een geweerkolf en wordt binnengedragen op een brancard. Voor ieder van deze verhalen zijn er honderden die net zo afgrijselijk zijn.

 

Operatiekamers

Ons veldhospitaal is opgezet voor wat we de ‘rode gevallen’ noemen. Dit zijn de patiënten die vaak onmiddellijk een operatie nodig hebben om hun leven te redden of ernstige verminking te voorkomen. Onze twee operatiekamers zijn daarmee bijna 24 uur per dag bezig. We verwijzen de patiënten zo snel mogelijk door naar andere ziekenhuizen om zoveel mogelijk ‘rode gevallen’ aan te kunnen. Samen met collega’s in andere teams in en rond Mosul hebben we in de afgelopen twee maanden meer dan 2.000 patiënten in levensgevaar opgenomen.

 

Staat van beleg

We doen ons best om de medische gevolgen te beperken van een zeer intensieve oorlog in een stad waar de bevolking gevangen zit. Iedereen is in gevaar. Velen hebben maanden in een staat van beleg geleefd, ze hebben al dagen niet gegeten en zijn bang en in de war. Ze komen vaak op blote voeten en met niets anders dan de kleren die ze dragen aan, onder de modder, nadat ze in de regen ’s nachts door de frontlinies moesten zien te komen.

 

Ontsnappen

Degenen die wij opnemen zijn de ‘gelukkigen’. Ze hebben vaak al eerste hulp gekregen van medische posten dichter bij de frontlinie. Mijn indruk is dat de meesten van onze patiënten gewond zijn geraakt bij gevechten toen de frontlinie in hun wijk kwam te liggen. Velen zijn gewond geraakt toen ze probeerden te ontsnappen. We hebben patiënten gezien met in hun achterhoofd schotwonden van waarschijnlijk sluipschutters en we hebben ook patiënten gezien die gewond zijn geraakt bij luchtaanvallen.

 

Gewonden

Het lijkt erop dat mensen die dieper in IS-gebied getroffen zijn door luchtaanvallen pas na dagen medische zorg in het zuiden van Mosul kunnen bereiken. Pas als hun woonwijk overgaat in andere handen krijgen ze de kans om een medische post te bereiken. We zijn zeer bezorgd over berichten dat grote aantallen gewonden vast zitten in West-Mosul zonder medische zorg.

 

Resten van de oorlog

Onze artsen en chirurgen behandelen ook verwondingen die ontstaan zijn door de resten van de oorlog. Nog maar een paar maanden geleden lag de stad waar ons hospitaal staat in de frontlinie. Nu is het hét opvangpunt voor de tienduizenden families die westelijk Mosul ontvluchten. Op een avond hebben we een aantal gewonden opgenomen nadat een mijn dichtbij het opvangkamp voor mensen uit Mosul ontplofte. Deze week werd een kindje van vier binnengebracht dat onderweg naar de kliniek was overleden. Hij had gespeeld met een niet-ontplofte granaat die in z’n handjes afging.

 

Verwoeste huizen

De teamleden die in dit ziekenhuis werken, komen uit heel Irak en van over de hele wereld. Er zijn medische medewerkers die niet meer in hun ziekenhuizen in Mosul kunnen werken, internationale hulpverleners die in diverse oorlogen hebben gewerkt en tientallen jaren ervaring hebben in traumachirurgie en een niet-medisch team van bewakers, vertalers en logistieke medewerkers die het ziekenhuis draaiende houden. Voor onze teamleden uit Mosul is het in het bijzonder moeilijk om te horen hoeveel verwoest is en om het leed van hun plaatsgenoten te zien. Ons ziekenhuis is omgeven door verwoeste huizen. Iedereen heeft iemand verloren in deze oorlog. Toch heeft dit ziekenhuis een van de best functionerende teams die ik ooit heb meegemaakt. Iedereen werkt 24 uur per dag en staat klaar om steeds weer met nieuwe oplossingen te komen zodat we levens kunnen blijven redden. We zijn allemaal erg trots op het werk dat we hier verzetten.

 

April 2017


afbeelding van Jonathan Whittall Geschreven door: Jonathan Whittall
Jonathan Whittall was drie weken coördinator van een nieuw veldhospitaal van Artsen zonder Grenzen ten zuiden van de stad Mosul, in Irak.