Alle zeilen bijzetten in Jemen

De bevolking van Jemen krijgt klap op klap. Terwijl de oorlog aanhoudt, raast er nu ook een cholera-epidemie door het land. Anesthesist Kariantti Kallios hield enkele weken een blog voor ons bij.

‘Jemen is in de greep van een vreselijke burgeroorlog en miljoenen mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Dat is de setting voor mijn eerste missie bij Artsen zonder Grenzen. Ik ben anesthesist, werkzaam in een ziekenhuis in de plaats Khameer.

 

Aankomst in Jemen

Ik kwam gisteren aan en nu al doe ik niets anders dan patiënten behandelen. De ochtend begon met een spoedkeizersnede en ’s avonds laat hadden we nog een buikoperatie bij een jong meisje. Alles is nieuw en anders dan ik gewend ben van thuis. Maar langzaam begin ik mijn weg te vinden. Ik neem alles zoals het komt, één patiënt tegelijk. Nou ja, soms drie of vier tegelijk.

 

 

 

Spoedkeizersnede

Ik werd de dag erop meteen uit het ochtendoverleg gebeld. Weer een spoedkeizersnede. De moeder was veertig jaar en had al zeven kinderen. Ze was nu zeven maanden zwanger en bloedde hevig. We haalden alles uit de kast. En met succes - zowel moeder als baby leken gezond en wel.

 

‘Wij waren haar beste kans’

 

Maar later werd ik naar de intensive care (IC) voor pasgeborenen geroepen. Daar lag de baby. Haar lichaam kreeg niet genoeg zuurstof, omdat haar kleine longen nog niet sterk genoeg waren. Helaas hebben we hier niet genoeg apparatuur voor gespecialiseerde zorg. En verwijzen naar een ander ziekenhuis kan ook niet. De zorg in het land ligt door de oorlog volledig in puin. Wij waren haar beste kans. Maar het enige wat we konden doen, was haar zo goed mogelijk verzorgen en hopen op het beste. Dat was niet genoeg. Ze vocht twee dagen lang keihard. Toen gaf haar kleine lijfje het op.

 

Spanningen lopen op

Op straat liepen de spanningen ondertussen op. Projectcoördinator Claire vertelde dat we daarom alleen met de auto van ons woonterrein naar het ziekenhuis mochten. Normaal is het veilig genoeg om te lopen. Het betekent ook dat de meeste bedden op de IC spoedig bezet zullen zijn.’

 

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws uit Jemen? Of meer verhalen van onze hulpverleners lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

Lees ook het nieuwe verhaal van Kariantti: Lange dagen in Jemen


afbeelding van Kariantti Kallios Geschreven door: Kariantti Kallios
Kariantti Kallios, uit Finland, werkt als anesthesist voor Artsen zonder Grenzen.