Medisch teamleider  Nora Echaibi and dokter Kalyanasundari Gomathinayagam van Artsen zonder Grenzen voor de ingang van het Al Salam ziekenhuis in Qataba, Jemen. Foto: 22 juli 2015 - © Alex Potter.

Voor vrouwen door vrouwen

afbeelding van Nora Echaibi

Nora Echaibi

verpleegkundige en lid van het noodhulpteam

'De eerste week hebben we al duizend vrouwen en kinderen voor consult gehad,' medisch teamleider Nora vertelt hoe het gaat met het ziekenhuis voor moeder-en-kindzorg in het belegerde Taiz.

In tijden van oorlog zijn vrouwen en kinderen het meest kwetsbaar. Vrouwen worden zwanger, bevallen, ze zorgen voor kinderen. Kinderen zijn extra gevoelig voor infecties en ziekten. Maar vrouwen hier konden helemaal nergens terecht want alle ziekenhuizen zitten vol met gewonden, vechters vooral, en dat zijn mannen. En daar voelen ze zich niet prettig bij, zelfs ik had dat gevoel ook: om echt alleen door mannen omringd te zijn kan beangstigend zijn.

 

Druk

Daarom hebben we ons ziekenhuis geopend, met als doel een honderd procent vrouwelijke staf. Voor vrouwen, door vrouwen. We bieden hier medische zorg voor (zwangere) vrouwen en kinderen onder de 10 jaar. Als eerste hebben we de polikliniek geopend. Die was de eerste week al zo druk (300 patiënten per dag!) dat we rond het middaguur een stop inlasten om iedereen die al binnen was te kunnen onderzoeken en behandelen.

 

Geen zwangerschapsblijdschap

We krijgen veel vraag naar gezinsplanning. Ze zijn niet blij om zwanger te zijn in deze oorlogsomstandigheden. Ik was bij een consult van een vrouw: ze had al zeven kinderen en was twee maanden overtijd. We deden een dopplertest (het hartje van je baby opsporen. door middel van geluidsgolven, de echomachine is onderweg).Toen we bevestigden dat ze in verwachting was, leek ze helemaal niet blij.

 

We verbouwen en openen één voor één meer zalen

 

Superpindapasta

De eerste dagen hadden we al dertig kinderen met ernstige ondervoeding. Vijf daarvan hebben we naar een ander, door ons ondersteund, ziekenhuis gebracht. Die waren te ziek om poliklinisch behandeld te worden. De anderen behandelen we op ambulante basis: ze krijgen speciale verrijkte voeding van ons mee, een soort van superpindapasta, en komen terug voor medische controle.

 

Babyboom en verloskamers

We verbouwen en openen één voor één meer zalen. De stabilisatiezaal en de spoedeisende hulpafdeling zijn nu ook open. Ons logistieke team is druk bezig het laboratorium op te knappen zodat we meer testen kunnen uitvoeren. En we hebben al meer dan 180 vrouwen voor een eerste zwangerschapsconsult gehad. Dat betekent dat we over drie maanden een babygolf verwachten, dus we kunnen er beter voor zorgen dat de verloskamers voor die tijd operationeel zijn.

 

Voorraden en toestemming

Voor dit alles hebben we wel onze medicijnen en apparatuur nodig. De voorraden die ik bestel bij het hoofdkantoor in Amsterdam komen wel in Jemen aan, maar vervolgens moet ik toestemming zien te krijgen van de strijdende partijen om ze hiernaartoe te vervoeren. De echomachine zat vast in Al Dhale, toen in Sana'a; die probeer ik hier te krijgen. Ik ben heel druk bezig om vaccinaties te regelen, maar daarvoor heb ik koelkasten nodig, die bevinden zich nog in Aden. Gelukkig is het gelukt om een paar andere voorraden met onder meer medicijnen hier al te krijgen.

 

Ze lopen met een grote glimlach rond

 

100 procent vrouwen

Het team bestaat uit drie internationale hulpverleners, mijzelf inbegrepen, en ongeveer 60 Jemenitische vrouwen. Van vroedvrouw, dokter tot laborant. Alleen maar vrouwen, dat is geweldig om te zien! Ze zijn supergemotiveerd en lopen met een grote glimlach rond. Ze doen het echt geweldig, ik ben enorm trots op ze. We hadden het bedacht dat we er een echt vrouwenziekenhuis van wilden maken en het is ook nog gelukt! De vrouwen voelen zich vrij hier, ze halen hun sluiers op en voor het eerst zie ik hun gezichten.

 

December 2015

 

Luchtaanval Taiz

Op 2 december werd een Artsen zonder Grenzen kliniek in de wijk Al Houban, Taiz geraakt bij een luchtaanval. Het bombardement werd uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Negen mensen raakten gewond, onder wie twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Nora was op dat moment in het moeder-en-kindziekenhuis, op 1 kilometer afstand van de getroffen kliniek: ‘We hoorden de inslagen, iedereen was bang. We hebben de teams zo snel mogelijk geëvacueerd.’ Het Artsen zonder Grenzen team ondersteunt de Jemenitische medische staf met het bieden van spoedeisende medische hulp aan gewonden.

 


afbeelding van Nora Echaibi Geschreven door: Nora Echaibi
Nora werkt sinds 2008 voor Artsen zonder Grenzen. Van oorsprong is zij kinderverpleegkundige, maar inmiddels is zij lid van ons noodhulpteam en werkt zij als medisch teamleider in crisisgebieden.
Sluit zoeken

Zoekveld