Beklijvend toneel

Hiv/aids is een groot probleem in Oost-Congo. Bovendien bestaan er onder de bevolking veel misverstanden over de ziekte en de verspreiding ervan. Goede voorlichting is daarom cruciaal.

Artsen zonder Grenzen geeft medische zorg aan hiv/aidspatiënten in Oost-Congo. Daarnaast geven we voorlichting: over het virus, hoe je het kunt oplopen, welke hulp wij ertegen kunnen bieden. Dat doen wij op een bijzondere manier. Wij zetten namelijk een lokale theatergroep in om onze boodschap op een leuke, originele en beklijvende manier over te brengen.

 

Verhaal

 

Theatergroep Backstage schreef een bijzonder toneelstuk. Hun verhaal gaat over een groep vrienden die elkaar besmetten met hiv, door onveilige seks en door het hergebruiken van bebloede scheermessen.

 

Diagnose

 

De personages krijgen te horen dat ze hiv-positief zijn en reageren daar emotioneel op.

 

Geneesheer

 

Zoals veel mensen in de regio die hiv krijgen, gaan zij eerst naar een traditionele geneesheer. Maar nadat diens behandeling de toestand van een meisje alleen maar erger maakt, vlucht de geneesheer en gaan de vrienden alsnog naar het ziekenhuis.

 

Demonstratie

 

In het ziekenhuis wordt hen uitgelegd wat hiv is. Ook wordt uitgelegd hoe ze kunnen voorkomen dat ze het virus aan anderen doorgeven. Zo wordt onder meer op verrassend realistische wijze gedemonstreerd hoe een vrouwencondoom werkt.

 

Plezier

 

De kleurrijke, uitbundige karakters zorgen voor het nodige plezier bij de toeschouwers. Er komen dan ook veel mensen op de voorstellingen af.

 

Megafoon

 

Het medische team van Artsen zonder Grenzen maakt gebruik van het feit dat zo veel mensen bij elkaar komen door belangrijke gezondheidsboodschappen te verkondigen. Hier door arts Thierry, met behulp van een megafoon.

 

Kliniekje

 

Bij elke voorstelling wordt ook een kliniekje opgezet. Daar kunnen mensen een hiv-test laten doen. Voor mensen die al eerder gediagnosticeerd zijn, staan counselors klaar om mee te praten.

 

Bijzonder

 

Deze bijzondere samenwerking stelt Artsen zonder Grenzen in staat om op zeer effectieve wijze veel mensen tegelijk te bereiken.

 

Stap voor stap

 

Zo wordt een groot gezondheidsprobleem stap voor stap te lijf gegaan.

 

Januari 2016


afbeelding van Rob Verrecchia Geschreven door: Rob Verrecchia
Rob Verrecchia, uit Engeland, werkt als arts in de Democratische Republiek Congo.
Sluit zoeken

Zoekveld