BLOG: Zorgen voor de meest bijzondere groep patiënten

De droom van verpleegkundige Suzanne wordt werkelijkheid: ze gaat met ons op missie naar Bangladesh. Ze mag er werken met de meest bijzondere groep patiënten die ze zich kan voorstellen.

Sinds mijn opleiding verpleegkunde droom ik er al van om te werken voor Artsen zonder Grenzen. Op stage in Uganda werd ik definitief verliefd op het bieden van humanitaire hulp in moeilijke omstandigheden. Ik hou van de uitdaging en de creativiteit die nodig is om met minimale middelen zo veel mogelijk mensen in nood te helpen. In oktober was het tijd voor mijn eerste missie! Zes maanden naar Bangladesh! Ik kon niet wachten om mijn tassen te pakken en te vertrekken. Ik lees de blogs van Artsen zonder Grenzen al jaren en nu krijg ik eindelijk zelf de kans om mijn eigen ervaringen te delen!

 

Een enorm kamp

Ik werk zes maanden in het ziekenhuis in Kutupalong, dichtbij de grens met Myanmar in het zuiden van Bangladesh. Het is een schitterend gebied bij de Golf van Bengalen. Een groene oase met rijstvelden en palmbomen. Maar een stukje verderop is een enorm kamp. Daar wonen zo’n 600.000 van de 900.000 Rohingya vluchtelingen die in 2017 naar Bangladesh vluchtten voor het geweld in Myanmar. Het contrast is groot, twee totaal verschillende werelden, zo dicht bij elkaar. We behandelen in de kliniek zowel de Rohingya als de lokale bevolking.

 

Kamp Kutupalong in Bangladesh

 

300 consulten per dag

Het ziekenhuis heeft diverse verpleegafdelingen met in totaal 75 bedden, een afdeling spoedeisende hulp, een kraamafdeling en een polikliniek waar we zo’n 300 consulten per dag bieden. Ik werk als een leidinggevende verpleegkundige op de verpleegafdelingen. Dat betekent dat ik de verpleegkundigen daar manage en coach. Het gaat dan bijvoorbeeld om het therapeutisch voedingscentrum, de isoleerafdeling, de kinderafdeling en afdeling voor pasgeborenen. Het is een flinke uitdaging waar ik gelukkig niet alleen voor sta. Ik werk samen met het lokale personeel en de zeven hoofdverpleegkundigen.

 

Improvisatie is onmisbaar

De eerste weken waren indrukwekkend en ik heb echt uit moeten vinden hoe het leven van een leidinggevende verpleegkundige in Kutupalong eruitziet. En de conclusie is dat dat leven iedere dag anders is! Improvisatie is onmisbaar. De lokale medewerkers zijn de verbindende factor in de kliniek en zij zijn degenen die me helpen m’n weg in het ziekenhuis te vinden. Van Nasima’s thee aan het einde van de dag tot Lucky’s pannenkoeken voor kerst. De lokale medewerkers zorgen ervoor dat we ons thuis voelen in Bangladesh. Ik ben onder de indruk van de vriendelijkheid en het positivisme van Bangladeshi, onderling en naar ons toe. Ik bewonder ze erom. Zo werd alles iedere dag een beetje duidelijker. Na 2,5 week in het project had ik onwaarschijnlijk veel geleerd. Dat was heel erg bemoedigend en het zorgt ervoor dat ik zin krijg in de volgende maanden!

 

Buiten mijn comfortzone

Veel patiënten in de kliniek zijn kinderen en vroeggeboren kinderen. Ik had het geluk veel tijd met ze door te kunnen brengen. Als verpleegkundige op de spoedeisende hulp was ik wel gewend aan kinderen als patiënt. Maar werken met vroeggeboren kinderen lag wel buiten mijn comfortzone. Wat we hier veel zien zijn pre- of postnatale verstikking, bloedvergiftiging en ademhalingsproblemen door vroeggeboorte. Dit veroorzaakt weer uitdagende symptomen zoals onderkoeling, bloedarmoede, apneu of toevallen. De beschikbare middelen die we kunnen gebruiken zijn lang niet zo geavanceerd als thuis. Gelukkig willen de lokale medewerkers heel graag leren en de kwaliteit van de zorg op de afdeling verbeteren. Het is heel erg motiverend werk voor hen.

 

Borstvoeding

Moedermelk is een belangrijk onderwerp. Borstvoeding is het beste voor een baby. Het stimuleert groei, het helpt tegen infecties en het schept een emotionele band tussen moeder en kind. Het is ook nog eens gratis en kan overal worden gegeven. De verpleegkundigen op de kinderafdelingen hebben de belangrijke taak om borstvoeding te promoten en voorlichting te geven over hoe de moeders om moeten gaan met problemen bij het geven van de voeding.

 

Groot succes

Daarom hebben we de verpleegkundigen getraind in de beste manieren waarop je borstvoeding kan geven. Maar de moeders goede voorlichting geven is nog belangrijker. Bijvoorbeeld over de beste manier van aanleggen, het aantal voedingen per dag en de voordelen van borstvoeding. In samenwerking met de verloskundigen hebben we een groepssessie met moeders georganiseerd. Het was een groot succes en negen moeders deden met hun baby’s mee. Aan het einde zei een van de moeders zelfs: ‘Ik ben blij dat ik dit nu allemaal weet, nu kan ik het mijn buren vertellen.’ En dat is precies waar we naar op zoek waren: de moeders enthousiast maken om dit soort informatie met elkaar te delen. Missie geslaagd en wordt vervolgd!

 


afbeelding van Suzanne Doeland Geschreven door: Suzanne Doeland
Suzanne Doeland werkte voor ons als verpleegkundige in kamp Kutupalong, Bangladesh