Cherline Pierre (24) kwam met weeën en een hoge bloeddruk aan in het Artsen zonder Grenzen verloskundig ziekenhuis in Port-au-Prince, Haïti. Ze beviel van een meisje.

Bevallen is topsport

afbeelding van Tessa Thiadens

Tessa Thiadens

Haïti, arts

Arts Tessa bezocht ons project in Haïti om een training in acute verloskunde te geven aan onze lokale verloskundigen. Ofwel, een brandblusoefening voor verloskundigen.

Vanuit het vliegtuig zie ik een prachtig eiland in de Caïribische zee opdoemen, palmbomen en witte stranden omlijnen een groen heuvellandschap, de landingsbaan van Port-au-Prince omringd door bougainvillestruiken. Maar als we dichterbij komen zie ik dat dit mooie plaatje ook een andere kant heeft: sloppenwijken, open riolen, bedelaars op een stuk karton langs de weg. Dit land kampt al jaren met enorme armoede, politieke instabiliteit en niet te vergeten de nasleep van de grote aardbeving van 5 jaar geleden.

 

Olympische medaille

In de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, runt Artsen zonder Grenzen een verloskundig ziekenhuis waar maandelijks ongeveer 500 vrouwen bevallen. Ik denk dat het leger vrouwen op de wereld dat een kind heeft gebaard het met me eens is als ik zeg: bevallen van een baby is topsport op het hoogste niveau en iedere barende vrouw verdient een Olympische medaille. Maar dit geldt net zo goed voor het team dat de vrouwen bijstaat: oma’s, moeders, zussen en last but not least: de verloskundige. 

 

  • Port-au-Prince, Haïti, gezien vanuit de Artsen zonder Grenzen auto waarmee arts Tessa Thiadens aankomt.
  • Straatbeeld van Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Afvalhopen in de straten van Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Een sloppenwijk in Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Plakkaat bij de ingang van het Artsen zonder Grenzen verloskundig ziekenhuis, het CRUO (Centre Reference d'Urgence Obstetrique), in Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Ambulance voor het CRUO, het spoedeisend verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Uitzicht in Port-au-Prince, Haïti. 2016
  • Trainingsboek ALSO-cursus, een cursus in acute verloskunde. 2016

 

Verloskundige noodsituaties

Om goede zorg te kunnen bieden moeten onze teams voorbereid zijn op medische noodsituaties. Denk hierbij aan (na-)bloedingen, plotselinge hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, een stuitligging of een pasgeborene die gereanimeerd moet worden. Dit soort noodsituaties in de verloskunde vereist een snelle en adequate aanpak, alsof je een brand moet blussen. Daarom deze training: een ‘brandoefening’ voor verloskundige noodsituaties.

 

Vreemde objecten

Meteen na aankomst op het vliegveld word ik aangehouden bij de douane, want ze hebben vreemde objecten in mijn bagage gezien. Dat kan wel kloppen… Ik doe mijn 3 tassen open en laat het trainingsmateriaal zien: een assortiment aan kunststof vrouwenpelvissen, baarmoeders, moederkoeken, vagina’s en baby’s komt tevoorschijn. Het douanepersoneel kijkt vreemd op, maar als ik heb uitgelegd waar het voor bedoeld is laten ze me snel doorlopen. 

 

Kunststof modellen voor de ALSO-cursus, een training in acute verloskunde.

 

Krekels

Deze cursus geef ik samen met mijn Belgische collega Catherine, waar ik het goed mee kan vinden. De afgelopen weken hebben we al veel contact gehad over de organisatie van de cursus, maar nu we ‘op locatie’ zijn begint het echte werk pas. We moeten van alles en nog wat controleren: de trainingslocatie, is er wel elektriciteit, een projector, hoe zit het met het transport van de deelnemers, de catering, etc. Na het nodige regelwerk ploffen we moe en bezweet neer en genieten nog even van de krekelgeluiden.


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.