Kerst in Walikale

Dokter Tessa werkt in Walikale, een plaatsje in de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Daar bracht zij dit jaar ook de kerst door.

Ondanks het feit dat we hier in Oost-Congo in een conflictgebied zitten, worden de feestdagen uitbundig gevierd. Tachtig procent van de bevolking is christelijk en bij kerst wordt door allen uitgebreid stilgestaan. In onze basis aan de rand van het dorp horen we lange kerkdiensten met veel muziek: prachtig meerstemmig gezang begeleid door trommels (en krekels), tot diep in de nacht.

 

Kerstgedachte

Ook horen we af en toe het geluid van wat kogels door de lucht afgevuurd, wellicht een militair die zijn ongenoegen uit over het feit dat zijn salaris nog niet is uitbetaald. Of een gewapende  overval waarvan de frequentie tegen het einde van het jaar lijkt toe te nemen; ik stel me voor dat sommige mensen dat doen om hun familie toch van wat kerstcadeautjes te kunnen voorzien; ieder z’n kerstgedachte…

 

Wens

Mijn kerstgedachte is een wirwar van persoonlijke en 'wereldse' wensen. Wensen voor het geluk en de gezondheid van familie en vrienden. En de cliché-wens die alle Miss Worlds ook altijd hebben: wereldvrede. Is dat überhaupt een realistische wens? De hoeveelheid en ernst van de huidige conflicten in de wereld is zo overweldigend. Maar als niemand het meer gelooft of actief wenst, wat is er dan van onze wereld geworden?

 

‘Stop nou gewoon als-je-blíeft eens met vechten!’

 

‘Kom óp nou!’

Hier in Oost-Congo maak ik een klein stukje van mee van een van die vele conflicten in de wereld. Ik denk regelmatig: 'Aaah, jongens kom óp nou! Stop nou gewoon als-je-blíeft eens met vechten!' Zo veel mensen op de vlucht, gezinnen verscheurd, vrouwen verkracht, levens verloren.

 

Beste wapen

Ik heb de antwoorden niet. Ik hou me vast aan de gedachte dat 'goed' het beste wapen is tegen 'kwaad'. En dat we met iedere patiënt die we behandelen (militair, burger of rebel, christen of moslim, oud of jong, man of vrouw) de wereld een klein beetje beter maken.

 

Kerstviering

Hoe wordt kerst gevierd in Oost-Congo? Cadeautjes voor onze patiënten, natuurlijk. En dansen, dansen, dansen!

 

Zelf kerstversiering maken.

 

Collega Brigitte met onze Congolese collega’s zorgvoorlichters Jeanne en Idi.

 

Kerstviering op de kinderafdeling met alle moeders en kinderen. Dansen, dansen en nog eens dansen!

 

Logistieker Tobias en zorgvoorlichter Idi wagen ook een dansje, tot grote vreugde van alle dames!

 

Jeanne en Idi delen kerstcadeautjes uit op de kinderafdeling.

 

Jeanne geeft een kerstcadeautje aan een patiënt.

 

Projectcoördinator Katrin samen met Jeanne en Idi in het ziekenhuis.

 

December 2015


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.
Sluit zoeken

Zoekveld