Het ‘mini-dorp’ van tropenarts Tessa Thiadens en haar internationale collega’s in Lankien, Zuid-Sudan.

Mini-dorp

afbeelding van Tessa Thiadens

Tessa Thiadens

Zuid-Sudan, arts

Tropenarts Tessa Thiadens heeft de leiding over het medisch team van een ziekenhuis in Lankien, Zuid-Sudan, een land in oorlog. Met haar collega’s woont ze in ‘tukuls’ naast het ziekenhuis.

Met alle internationale collega’s delen we een woonruimte pal naast het ziekenhuisterrein. Geen huis, flat of appartement, maar een omheind gebied waar iedereen een eigen ‘tukul’ heeft, een eigen hut gemaakt van lokale materialen. Zo vormen we een knus internationaal mini-dorp. 

 

Tessa: ‘Onze gemeenschappelijke eetruimte’.

 

Op het moment bestaat het team uit 2 Nederlanders, 1 Afghaanse, 1 Amerikaan, 2 Canadezen, 1 Slowaakse, 2 Spanjaarden, 1 Duitser en 1 Pakistaan. We delen een gemeenschappelijke keuken en eettafel, waar we regelmatig spelletjes spelen. In het weekend zijn er vaak een paar enthousiastelingen die iets speciaals klaarmaken, zoals pizza of een verjaardagscake.

 

Tropenarts Tessa Thiadens met Afghaanse collega-dokter Shafiqa.

 

De verjaardagscake/taart toen Tessa 31 werd (links) en Fabry de pizzaspecialist (rechts).

 

Dan is er ook nog een aparte ‘sport-tukul’, waar we yoga, badminton of fitness doen. Aan het eind van zo’n sport-sessie is de vloer helemaal nat van ons zweet, het is namelijk meestal rond de 40-50 graden! De huiskatten Peeps en Felix zijn er voor de gezelligheid, maar vooral ook om ons te beschermen tegen de ratten en slangen...

 

Even samen sporten in de ‘sport-tukul’. 44 graden in het kwik (inzet).

 

Op zondagmiddag is er soms tijd voor een kleine schoonheidssalon: pedicure, haren kleuren en de mannen trimmen hun baarden. Verpleegkundige Phil houdt een tuintje bij en hoopt binnenkort zonnebloemen en verse kruiden te hebben. Zo vormen we een ‘thuis ver van huis’. 

 

Collega Renata’s haar verven in het ‘mini-dorp’.

 

Tessa: ‘Phil is aan het tuinieren en krijgt hulp van de kat Peeps.

 

Mei 2017

 

Inmiddels is Tessa terug in Nederland, maar we wilden je haar berichten niet onthouden.


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.
Sluit zoeken

Zoekveld