‘Deze tweeling kwam ter wereld in onze kraamkliniek in Zuid-Sudan. Eerst het jongetje en acht minuten later zijn zusje.’ Tropenarts Tessa Thiadens.

Trieste namen

afbeelding van Tessa Thiadens

Tessa Thiadens

Zuid-Sudan, arts

Tropenarts Tessa Thiadens heeft de leiding over het medisch team van een ziekenhuis in Lankien, Zuid-Sudan, een land dat verwikkeld is in een slepende burgeroorlog.

Deze tweeling kwam ter wereld in onze kraamkliniek in Zuid-Sudan. Eerst het jongetje en acht minuten later zijn zusje. Kinderen worden in de Nuer cultuur vernoemd naar de omstandigheden rondom hun geboorte of belangrijke gebeurtenissen in die periode. Bijvoorbeeld Unzimai, Riek, Duop. Deze namen betekenen letterlijk: oorlog, conflict en ‘geboren langs de kant van de weg’. Als het kind dat vóór jou geboren werd is overleden, krijg je de naam Chuol. En het is ongelofelijk hoeveel Chuol’s, Riek’s en Duop’s ik heb ontmoet in mijn korte tijd in Zuid-Sudan.

Zal er ooit vrede komen in Zuid-Sudan?

Onwennig en trots

Van een afstandje bekijk ik de jonge moeder die haar tweeling voor het eerst borstvoeding probeert te geven. Het gaat nog wat onwennig maar het lukt haar om de eerste baby goed aan de borst te leggen. Ze kijkt trots naar me op en ik glimlach terug. Ik moet denken aan de onzekere toekomst voor deze jonge tweeling. Zal hun familie goed voor hen kunnen zorgen? Zullen ze veilig zijn? Zal er ooit vrede komen in Zuid-Sudan? Hoe vaak zullen ze moeten vluchten voor geweld? Zal er genoeg te eten zijn? Zullen ze ziekten als de mazelen, diarree en malaria overleven? Zullen ze ooit de kans krijgen om naar school te gaan? Zal het meisje seksueel geweld riskeren iedere keer als ze brandhout gaat zoeken? Zal het jongetje op een dag gerekruteerd worden door een rebellenleger?

 

Geen taal nodig

Ik kan er niet te lang bij stilstaan; de jonge moeder kijkt me vragend aan om haar te helpen met de voeding van het tweede kindje. We spreken elkaars taal niet, maar borstvoeding is zoiets natuurlijks, hier hebben we geen taal bij nodig.

 

De kersverse moeder van een tweeling, geboren in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Lankien, Zuid-Sudan, samen met tropenarts en medisch teamleider Tessa Thiadens.

 

April 2017

 

Inmiddels is Tessa terug in Nederland, maar we wilden je haar berichten niet onthouden.


afbeelding van Tessa Thiadens Geschreven door: Tessa Thiadens
Tessa’s ouders werkten in de ontwikkelingssamenwerking. ‘Het komt niet uit de lucht vallen dat ik tropenarts ben geworden,’ aldus Tessa. Zij is net terug van haar derde missie, in Zuid-Sudan.
Sluit zoeken

Zoekveld