Herma Lindeboom, voorraadlogistieker, tijdens haar eerste missie voor Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan in 2015.

Voorraadlogistieker Herma

Ooit zette Herma Lindeboom (35) uit Urk haar logistieke talenten in voor het grootste postbedrijf van Nederland, nu wendt zij die aan om medicijnen en andere spullen naar crisisgebieden te krijgen.

Hoe reageerde je omgeving op je besluit voor Artsen zonder Grenzen te gaan werken?

Mijn interesse in de humanitaire logistiek is in korte tijd uitgegroeid tot een droom. Mensen reageerden positief en vonden die ambitie helemaal bij mij passen. Ook mijn leidinggevenden bij PostNL steunden mij en gaven mij de ruimte die ik nodig had om mijn droom na te jagen. Ik zette mijn vakantiedagen in om cursussen te volgen. De mensen om mij heen waren net zo enthousiast als ik toen ik werd aangenomen. Veel mensen vertellen mij dat ik geweldig werk doe. Ik ben het helemaal met ze eens, maar zo heeft iedereen zijn plek in de maatschappij. Alles staat met elkaar in verbinding.

 

Wat doe je precies?

In Jordanië hebben we vier hulpprojecten voor Syrische vluchtelingen, daarnaast ondersteunen we drie klinieken in het zuiden van Syrië. De afdeling waar ik over ga bevoorraadt al deze projecten: van medicijnen tot allerlei andere spullen die de teams nodig hebben voor het werk. Op basis van voorspellingen berekenen wij hoeveel ingekocht moet worden. Hierbij houden we rekening met de aanwezige voorraden en de houdbaarheid van medicijnen. In Jordanië kopen wij ook medicijnen lokaal in. Wij houden voorraad aan en transporteren naar projecten. Deze keten is complex en uitdagend. Een saaie dag komt niet voor.

 

Is het werk heel anders dan je verwacht had?

Inhoudelijk niet. Je kunt beter geen uitgesproken verwachtingen hebben over de uitvoering, dat is niet realistisch want: alles verandert snel. Dat onverwachte aspect vind ik superleuk aan mijn werk.

 

Wat er ook gebeurt, we vieren alle successen

 

Welke eigenschappen zijn cruciaal voor jouw functie?

Je moet over communicatieve en organisatorische vaardigheden beschikken. Onze afdeling speelt een cruciale rol in de operatie: onze processen moeten transparant zijn en we moeten verwachtingen managen. De werkdruk is vaak hoog en daarom is het belangrijk dat je stressbestendig bent, beslissingen kunt nemen en prioriteiten kunt stellen. Een positieve instelling en een doorpakmentaliteit zijn zeker een pre.

 

Hoe ervaar je het om gewonden te zien?

In het ziekenhuis in Ramtha opereert Artsen zonder Grenzen slachtoffers van de oorlog in Syrië. Velen moeten door bombardementen ledematen missen. De gevolgen van een verschrikkelijke oorlog die ik via de media volgde komen dan opeens heel erg dichtbij.

 

Hoe woon je?

Geen ‘privé-optrekje’ voor mij hier in Amman zoals in Zuid-Sudan, mijn eerste missie, waar ik in een tukul (modderhut) en in een tent woonde. In Amman deel ik een appartement met drie collega’s.

 

En je bewegingsvrijheid?

In Jordanië is de bewegingsvrijheid aanzienlijk minder beperkt dan in Zuid-Sudan die ophield bij de grenzen van ons terrein. Het veiligheidsbeleid, hoe dan ook, heeft een reden en dat moet je accepteren en respecteren. Wanneer je dat doet, voelt het niet als een beperking.

 

Via een satelliettelefoon hielden ze ons op de hoogte

 

Hoe is de samenwerking met het team en de lokale medewerkers?

Dat kan pittig zijn, vooral als je verschillende talen spreekt (letterlijk en figuurlijk). Na een paar weken begrijp je de cultuur, de mensen en het werk beter. Dit heeft een positief effect op de samenwerking. Het is daarom in mijn ogen goed wanneer je als buitenlander de eerste weken observeert en bijstuurt waar nodig, en niet meteen begint met veranderingen te maken. Sociale vaardigheden zijn erg belangrijk! En wat er ook gebeurt, we vieren alle successen.

 

Op welk behaald resultaat ben je het meest trots?

We hebben een nieuw ERP-systeem, een systeem waarin items van bestelling tot betaling in worden gemanaged, geïmplementeerd. Het stilleggen van de dagelijkse werkzaamheden was geen optie. En juist tijdens de implementatie van het nieuwe systeem kregen we te maken met een recordaantal bestellingen. Ik ben trots dat we in deze uitdagende periode het nieuwe systeem hebben uitgerold. Hierdoor werken de bevoorradingsafdeling en de financiële afdeling voortaan met één systeem en is de goederenstroom beter te volgen voor alle gebruikers.

 

Wat heeft je enorm aangegrepen?

Mijn eerste missie was in Leer, Zuid-Sudan. Toen de oorlog te dichtbij kwam werden de internationale medewerkers geëvacueerd, onze 240 lokale collega’s gingen door met ons werk, zelfs toen zij zelf het moeras in vluchtten om veiligheid te zoeken namen ze patiënten mee. Via een satelliettelefoon hielden ze ons op de hoogte. Wat waren wij blij dat een vrouw en haar baby die een moeilijke bevalling moest doorstaan het beide hadden gehaald. De onwetendheid of ze allemaal veilig en nog in leven waren, heeft maanden door mijn hoofd gespookt. Wat was ik blij toen ik een berichtje via Facebook van één van mijn collega’s ontving: ‘Hey boss! How are you?’

 

Augustus 2016