Plotselinge lockdown Moria

Sinds woensdag is het hele Moria-kamp op het eiland Lesbos totaal op slot. De bestaande kliniek van Artsen zonder Grenzen voor kinderen en zwangere vrouwen staat net buiten het kamp, en is dus nu onbereikbaar geworden voor de inwoners. Een dergelijke ‘massa-quarantaine’ is gevaarlijk en moet daarom vermeden worden. Het mag niet gebruikt worden om te verhullen dat de overheid geen strategie heeft bepaald om verspreiding van het coronavirus in het kamp tegen te gaan.

Caroline Willemen, projectcoördinator Artsen zonder Grenzen op Lesbos, Griekenland

Regering moet mensen in Moria juist tegen corona beschermen

‘Niemand kan erin, of eruit. Het schijnt dat de lokale gezondheidsautoriteiten in het kamp zijn begonnen met het testen op corona, maar dat is bij lange na niet genoeg. Er moet veel meer actie worden genomen,’ vervolgt Caroline Willemen. ‘Wat nodig is, is een totaalplan om corona te bestrijden: contactonderzoek, testen, hygiënische voorzieningen flink opschroeven en uitbreiden én zorgen dat mensen snel en makkelijk medische hulp krijgen. Deze totale quarantaine is schadelijk voor de mensen: medisch en mentaal. Er zijn bejaarden met onderliggende gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en kinderen die al bang en getraumatiseerd zijn. De Griekse regering moet deze mensen beschermen en niet hen met corona in het kamp insluiten.’

Omringd door politie, in plaats van een evacuatie

In april beloofde de Griekse regering een complete evacuatie van Moria, maar 5 maanden later is daar niets van terechtgekomen. In plaats daarvan worden de mensen omringd door politie om te zorgen dat ze het kamp niet uit kunnen. 200 kwetsbare mensen die tot een risicogroep voor corona behoren, moeten met spoed geëvacueerd worden. Daartoe roepen we al maanden, en andere organisaties met ons, op. Alle mensen moeten naar een veilige omgeving: op Lesbos, op het vasteland of andere landen van de Europese Unie.

Coronakliniek onder dwang gesloten

Onze coronakliniek, die wij als voorbereiding op een corona-uitbraak, net buiten de poort van Moria hadden opgezet, is onder dwang van Griekse stedelijke planningsautoriteiten op 31 juli gesloten. Hierdoor is er op dit moment geen functionerende kliniek op het eiland, die gebruikt kan worden als het virus zich verder verspreidt.

Hoe moet corona in Moria worden bestreden?

Vanuit onze expertise in het bestrijden van infectieziekten, waaronder ook corona:

  • mensen goed informeren en de samenwerking van de mensen waarborgen
  • ervoor zorgen dat basisvoorzieningen voor hygiëne voor iedereen toegankelijk en mogelijk is
  • evacueren en afschermen van mensen die een verhoogd medisch risico lopen
  • massaal testen op corona (COVID-19)
  • isolatie en medische behandeling van coronazieken
  • contactonderzoek
  • quarantaine alléén als aan de minimumstandaard is voldaan qua hygiëne en voorzieningen en waar medische hulp en follow-up is geborgd
  • gèèn schadelijke maatregelen als politie-inzet en detentie.
Hulpverlener Artsen zonder Grenzen met Corona gezichtsmasker

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten

Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht