1. Wat is ebola?

Ebola is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte, waar veel mensen aan overlijden. Er zijn verschillende varianten, waarvan de Zaïre-virussoort het meest bekend is. Wie ebola oploopt, krijgt plotseling koorts, spierpijn, hoofdpijn, een zere keel en is flink moe. Vervolgens kan iemand gaan braken, diarree krijgen, net als nierfalen en inwendige en uitwendige bloedingen. Omdat ebola zo besmettelijk en gevaarlijk is, moet het virus zo snel mogelijk vastgesteld geworden.

2. Is er een vaccin tegen het ebolavirus?

Er zijn twee vaccins tegen de Zaïre-virussoort. Dankzij deze vaccins konden we snel in actie komen in de DR Congo, Liberia en Sierra Leone. De huidige uitbraak in Oeganda wordt veroorzaakt door de Sudan-virussoort. Hier is nog geen vaccin voor. Net als bij het onderzoek naar de reeds ontwikkelde vaccins, helpen we opnieuw graag mee aan de ontwikkeling. Totdat de Wereldgezondheidsorganisatie een effectief vaccin heeft goedgekeurd, moeten we de uitbraak zonder dit hulpmiddel bestrijden.

Onze teams ter plaatse werken dag en nacht door om zo snel mogelijk het behandelcentrum op te zetten.
Ons behandelcentrum in Mubende, waar patiënten eerste hulp kunnen krijgen. © Augustin Westphal/MSF

3. Hoe bestrijdt Artsen zonder Grenzen ebola?

We bieden medische zorg dichtbij de mensen. ‘Hoe eerder patiënten hulp krijgen, hoe groter hun overlevingskans,’ vertelt arts Guyguy Manangama. ‘De eerste symptomen van ebola lijken erg op die van malaria en andere koortsvirussen. Er komen nog steeds te veel mensen te laat naar het ziekenhuis, terwijl ze anderen besmetten. Dat willen we voorkomen.’ Onze teams openen daarom kleine isolatie- en behandelcentra waar patiënten eerste hulp kunnen krijgen, zo dicht mogelijk bij het epicentrum.

4. Wat is er tot nu toe bekend over deze uitbraak?

Voor de uitbraak werd bevestigd op 20 september, zijn er al in augustus een aantal sterfgevallen geregistreerd die mogelijk verband hielden met ebola. Het is essentieel om het beginstadium van de epidemie zo goed mogelijk te reconstrueren, zodat we mensen op de juiste plekken voorlichting en medische zorg kunnen bieden. Tot nu toe zijn er gevallen bevestigd in vijf districten van Oeganda, dus wordt er een groot aantal patiënten en contacten nagelopen. Onze epidemiologische afdeling in de DR Congo, heeft tools ontwikkeld om ebola-uitbraken live te monitoren. We willen deze tools graag ter beschikking te stellen aan de Oegandese overheid.