Geen doorverwijzingen

Medische zorg is moeilijk toegankelijk in Haïti sinds de aardbeving van 14 augustus. Vele ziekenhuizen en wegen zijn toen beschadigd of verwoest. Onze teams hebben onmiddellijk gereageerd: met 90 ton noodhulpgoederen, mobiele klinieken en extra mankracht in de ziekenhuizen. Omdat de stroom vaak langdurig uitvalt op het eiland vertrouwen we op generatoren, waarvoor brandstof nodig is. In ons Tabarre-traumacentrum, dat gespecialiseerd is in de behandeling van brandwonden, installeren onze teams nu zonnepanelen om de vraag naar brandstof te verminderen. Intussen hebben bijna alle openbare en particuliere gezondheidsinstellingen de deuren gesloten of een patiëntenstop ingevoerd.

In het ziekenhuis ondergaat een patiënt met een schotwond in zijn arm een spoedoperatie. © Pierre Fromentin/MSF
Veel patiënten die worden doorverwezen voor specialistische zorg, kunnen we momenteel niet behandelen. © Guillaume Binet

Minimaal vervoer, maximale werkdruk

Het brandstoftekort komt door een staking van transportmedewerkers. Zij staken vanwege de onveilige situatie op straat. Het geweld tussen gewapende groepen lijkt te escaleren. ‘Zonder openbaar vervoer kan slechts 10% van onze medewerkers de ziekenhuizen bereiken,’ zegt Kanouté. Dat vraagt om creatieve oplossingen van onze teams. ‘We organiseren nu shuttlebusjes om ons personeel te vervoeren. Ook roteren onze diensten minder vaak om reistijd te minimaliseren. De werkdruk is dus enorm hoog.’ Om onze medische activiteiten in stand te houden, bekijken we de situatie per dag. Daar passen we ons werk op aan.

Artsen zonder Grenzen Verpleegkundige | Giro 555

Steun onze teams wereldwijd

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Help jij onze hulpverleners levens redden?

Steun mensen in nood - Artsen zonder Grenzen

Voedsel- en watertekorten

Als gevolg van het brandstoftekort ontstaan er ook tekorten aan voedsel en water. 'Patiënten en zorgpersoneel hebben allemaal schoon water nodig,' zegt Jean-Gilbert Ndong, onze medisch coördinator. 'Als we geen schoon water hebben, ontstaat een toename van door water overdraagbare ziekten.' Andere gevolgen zijn gestegen voedselprijzen en een drinkwatertekort. Het nationale wateragentschap van Haïti, DINEPA, heeft zondag bekendgemaakt dat het geen brandstof heeft om door te gaan met het pompen van drinkwater. Diverse delen van Port-au-Prince zijn getroffen, waaronder Cité Soleil. Er wordt geschat dat meer dan 265.000 mensen geen toegang meer hebben tot schoon drinkwater. ‘Waarschijnlijk zullen we een toename zien van door water overdraagbare ziektes,’ zegt Jean-Gilbert Ndong, medisch coördinator.

Een tankstation in Port-au-Prince is wegens gebrek aan brandstof gesloten. © Pierre Fromentin/MSF
Een slachtoffer van een verkeersongeval arriveert in ons ziekenhuis in Port-au-Prince. © Pierre Fromentin/MSF

De nood is hoog

Intussen blijven de medische behoeften hoog. Omdat kraamklinieken zijn gesloten of de diensten beperken, begeleidt onze alarmcentrale in Turgeau nu meerdere bevallingen per dag. Tegelijkertijd blijft het van groot belang om, drie maanden na de aardbeving, alle gewonden van nazorg te voorzien. Het brandstoftekort maakt het lastig om deze patiënten de juiste zorg te bieden. We blijven de Haïtiaanse overheid onder druk zetten: gezondheidsinstellingen moeten met voorrang brandstof geleverd krijgen. Want alle mensen hebben recht op medische hulp.