Geraakt door een verdwaalde kogel

France werd voor haar huis in de buurt van Damala geraakt door een verdwaalde kogel. De kogel ging dwars door haar hand, raakte haar borst en bleef vervolgens steken in haar schouder. Wonder boven wonder is er geen schade aan haar vitale organen ontstaan. France werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht, dat wordt gerund door onze teams.

De kogel die in de arm van France heeft gezeten. ©Adrienne Surprenant
Deze buurt in Bangui, is aangevallen door de rebellen. © Adrienne Surprenant

Op de motor naar het ziekenhuis

‘We waren dichtbij huis toen ik geweerschoten ​​hoorde. Snel zijn we naar binnen gegaan om ons te verstoppen’, herinnert France zich. ‘Toen het geluid weg was, liepen we naar buiten. Ik stond met mijn dochter te praten toen een kogel me ineens raakte. “Zou ik het wel overleven?”, ging er door mijn hoofd. Ik werd op de motor naar het ziekenhuis gebracht, daar kwam ik weer bij bewustzijn. In het ziekenhuis kreeg ik medicijnen, eerste hulp en er werd een röntgenfoto gemaakt. Drie dagen later onderging ik mijn eerste operatie.’

France nadat ze is geopereerd in het SICA-ziekenhuis. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM
France wordt na haar operatie naar de uitslaapkamer van het ziekenhuis gebracht. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM
'Vanaf het moment dat ik in het ziekenhuis aankwam, voelde ik me welkom en goed verzorgd', vertelt France aan onze verpleegkundige.
France heeft net gehoord dat ze het ziekenhuis mag verlaten en is heel blij. © Adrienne Surprenant / Collectif ITEM

Ontslagen uit het ziekenhuis

Op 22 januari werd France ontslagen uit het ziekenhuis. Wel zal ze nog regelmatig moeten terugkeren naar het ziekenhuis voor wondzorg en fysiotherapie.

Geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek

France en haar familie nemen afscheid van de familieleden van andere patiënten, voordat ze in de taxi naar huis stappen. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis hebben Frances zus, tante en moeder goed voor haar gezorgd. Bijvoorbeeld bij het douchen en eten, ze sliepen vaak buiten terwijl ze wachten op het bezoekuur. Daar is France ze ontzettend dankbaar voor.

France en haar familie nemen afscheid van de familieleden van andere patiënten. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM
France is ontslagen uit het ziekenhuis, ze mag weer naar huis. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM

'Ik kan niet meer werken in mijn winkel'

Door haar fysiotherapie-oefeningen twee keer per dag thuis te oefenen, hoopt France zo snel mogelijk weer volledig pijnloos te kunnen bewegen. Ze beweegt haar vingers vrijer, maar haar onderarm doet pijn. ‘Ik heb een winkel. Vanuit mijn huis verkoop ik spullen. Maar sinds ik ben beschoten, lukt dat niet meer. Al mijn geld is op.’

‘Nadat mijn wonden zijn verzorgd, en de verbanden zijn verwisseld, is het tijd voor fysiotherapie. ©Adrienne Surprenant/Collectif ITEM
Geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek

‘Nadat mijn wonden zijn verzorgd, en de verbanden zijn verwisseld, is het tijd voor fysiotherapie. We werken aan mijn mobiliteit met behulp van bepaalde oefeningen. Ook worden mijn hand, schouder en been gemasseerd. De hulpverleners hier doen echt goed werk', vertelt France.

France krijgt fysiotherapie om de mobiliteit van haar hand te verbeteren. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM

Belangrijke rol genezingsproces

Het herstel van patiënten als France kan vaak maanden of zelfs jaren duren. De afdeling fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. De behandeling wordt zo snel mogelijk na de operatie gestart, om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Inmiddels is de gezondheid van France gelukkig verbeterd, maar ze zal nog lang medische zorg nodig hebben.

France is onderweg naar haar eerste afspraak met de fysiotherapeut. © Adrienne Surprenant
France staat in de wachtruimte voor haar fysiotherapie-sessie. © Adrienne Surprenant / Collectif ITEM
Geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek
France thuis met haar kind Estive. ©Adrienne Surprenant / Collectif ITEM