Leven op het spel in vluchtelingenkampen

Het dagelijkse leven in Noordwest-Syrië is een stuk duurder geworden, en steeds meer mensen hebben moeite om voldoende geld te verdienen om eten te kunnen kopen. Zeker nu door de gedeeltelijke lockdown plekken als markten worden gesloten, waar veel mensen financieel afhankelijk van zijn. Ook de 2 miljoen mensen die leven in vluchtelingenkampen in Idlib hebben het zwaar. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten ze eigenlijk binnen blijven. Maar ze moeten ook zorgen voor hun familie. Daarom zetten ze hun leven en dat van familieleden op het spel om op zoek te gaan naar werk.

Coronavirus of niet: ‘Ik heb geen keus’

Voor Kamal zijn de economische gevolgen van corona gevaarlijker dan de pandemie zelf. ‘Ik weet dat het riskant is om van huis te gaan nu, maar ik heb geen keus,’ vertelt hij. Kamal is 25 jaar, hij woont in een van de vluchtelingenkampen in Idlib. Hij is de enige kostwinner voor een gezin van 15. In februari 2019 is hij met zijn familie de landelijke provincie Hama ontvlucht toen hun woonplaats onder vuur lag. Tegenwoordig woont hij met zijn ouders en 12 andere familieleden in 2 tenten in het kamp Abu Dali. ‘Hoe eng het coronavirus ook is, er moet brood op de plank komen.

‘Bang om mijn kinderen te besmetten’

Umm Firas zit in hetzelfde schuitje als Kamal. Deze 39-jarige vrouw woont in hetzelfde kamp, met haar man en 9 kinderen. Ze zijn gevlucht na een luchtaanval op hun huis. Haar man raakte daarbij ernstig gewond, waardoor Umm kostwinner van het gezin is. Ze verdiende eerder haar geld door tenten, matrassen en lakens van mensen in het kamp op te knappen. Nu moet ze de behoefte van haar gezin afwegen tegen de risico's van haar werk. 'Om mezelf en mijn gezin tegen corona te beschermen ga ik mijn tent niet veel meer uit', zegt ze. ‘Maar soms moet ik wel. Ik ben bang dat ik corona krijg en mijn kinderen zal besmetten, maar wat kan ik anders doen?’

Niet meer naar school

Van de 9 kinderen van Umm gingen er 3 naar school. Maar veel scholen hebben maatregelen genomen om het risico op corona te verkleinen. Zo moeten leerlingen een mondmasker dragen. Die zijn voor 1 Turkse lira te koop bij de plaatselijke apotheek. Maar voor veel ouders is dit niet op te brengen. ‘Ik kan nauwelijks brood kopen. Laat staan een mondmasker,' zegt Umm. Haar kinderen kunnen hierdoor niet meer naar school gaan, net als veel andere kinderen uit het vluchtelingenkamp in Noordwest-Syrië.

Artsen zonder Grenzen hulpgoederendistributie vluchtelingenkamp Abu Dali noordwesten Syrie
Onze teams delen hygiënekits uit in het Abu Dali vluchtelingenkamp in Syrië. ©MSF

Risico op corona in overvolle tenten

Veel van de 16.000 inwoners van het kamp van Abu Dali leven met hun families in overvolle tenten. Soms niet groter dan 6 vierkante meter. In de drukke kampen is het risico op overdracht van het coronavirus groot en zelfisolatie bijna onmogelijk. Ook regelmatig handen wassen is een uitdaging, gezien het gebrek aan schoon water.

Onze hulp in Idlib, Syrië

Het noordwesten van Syrië heeft moeite met het onder controle krijgen van de corona-uitbraak. Jaren van conflict heeft het zorgsysteem hier flink aangetast. Er zijn slechts 9 ziekenhuizen beschikbaar voor coronapatiënten. Voor een bevolking van ongeveer 4 miljoen mensen. Om de zorg te ontzien bieden onze teams medische zorg in verschillende vluchtelingenkampen in dit gebied.