Dagenlang lopen voor vaccinatie

Vaccinaties worden ingezet om de verspreiding van een ziekte in te dammen. Daarbij helpen onze teams op dit moment bijvoorbeeld in DR Congo, waar bijna 300.000 mensen besmet zijn geraakt met mazelen. In iets meer dan een jaar tijd zijn hier ruim 6.000 mensen, onder wie veel kinderen, aan mazelen overleden. ‘Onze teams horen regelmatig verhalen van mensen die dagenlang lopen om zichzelf of hun kinderen te laten vaccineren’, vertelt Myriam Henkens, onze internationale medisch coördinator.

Ziekten die onnodig levens kosten

Veel mensen zijn nog steeds slachtoffer van ziekten als mazelen, polio, cholera en longontsteking. Ziekten waartegen we in Nederland als kind worden ingeënt. Zelfs aan difterie overlijden nog veel mensen. Dat is een ziekte die al in het grootste deel van de wereld was uitgebannen met behulp van routinematige vaccinaties. Maar juist daardoor worden er bijna geen medicijnen meer voor gemaakt. In landen als Jemen, die gebukt gaan onder oorlog en conflict, duikt de ziekte weer op. Omdat het zorgsysteem is ingestort, worden mensen daar niet meer routinematig gevaccineerd.

Vaccinatiecampagne in DR Congo. ©Juan Carlos Tomasi
Onze teams vaccineren kinderen tegen mazelen in DR Congo. ©Juliette Muller

Wereldwijd pokkenvrij dankzij vaccins

Naast het voorkomen van het verspreiden van een virus, kan een vaccin zelfs een manier zijn om een ziekte volledig uit te bannen. Jarenlang werd de wereld geteisterd door de pokken, een levensbedreigende en zeer besmettelijke virusziekte. Via grootschalige vaccinatiecampagnes werd de ziekte volledig uitgebannen. In 1980 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de wereld officieel pokkenvrij. Hierdoor hoeven toekomstige generaties niet meer te worden ingeënt tegen de ziekte, omdat er geen risico is op besmetting.

Belangrijkste oorzaak epidemieën

Door conflicten in een land stort de gezondheidszorg in. Als gevolg daarvan kunnen ziekten-uitbraken ontstaan. Als routinematige vaccinatieprogramma's niet langer worden uitgevoerd, steken ziekten die eerder waren uitgeroeid opnieuw de kop op. En dat op een moment dat er weinig of geen medische zorg beschikbaar is voor de zieken.

Meer uitdagingen vaccinatiecampagnes

Maar het zijn niet alleen oorlogen en conflicten die epidemieën veroorzaken. Ook het gebrek aan goede infrastructuur en elektriciteit kan het erg moeilijk maken om vaccinatiecampagnes in afgelegen gebieden uit te voeren. Vaccins moeten vaak bij lage temperaturen worden bewaard, wat een uitdaging kan zijn op veel plekken waar onze teams hulp verlenen.

Foto: Artsen zonder Grenzen motors onderweg in DR Congo.

Op de motor voor mazelen

Onze teams trekken op de motor naar afgelegen gebieden om ook daar mensen te kunnen vaccineren. Klik om het artikel te lezen.

Groot probleem: geld

En dan is er nog een groot obstakel voor mensen om zich te laten vaccineren, namelijk: geld. Elke dag overlijden mensen doordat extreme winst boven het belang van de volksgezondheid wordt gesteld. Jarenlang was het vaccin tegen longontsteking financieel onbereikbaar voor ouders van miljoenen zieke kinderen. Wereldwijd is dit de ziekte waar de meeste kinderen aan overlijden. Terwijl dat makkelijk kan worden voorkomen met het pneumokokkenvaccin. In 2016 hebben de hulpverleners van onze Access Campaign het patent op dit vaccin met succes aangevochten. Met als gevolg dat concurrerende fabrikanten betaalbare versies van het vaccin tegen longontsteking konden produceren. Duizenden levens zijn hierdoor gered.

Aanpak COVID-19

Wereldwijd voelen mensen nu de impact van een ziekte die iedereen bedreigt. Ook bij de bestrijding van het coronavirus helpen we mee met vaccinatiecampagnes. In landen die zwaar worden getroffen, zorgen we dat ook mensen in afgelegen gebieden en bijvoorbeeld ouderen die moeilijk op priklocaties kunnen komen, de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast blijven we ons inzetten voor een eerlijke verdeling van vaccins, tegen een betaalbare prijs.

Ouderen naar priklocaties brengen in Puerto Rico

ouderen vaccinatie Puerto Rico MSF AzG