Onze nieuwe noodkliniek op Lesbos

Vrouw noodkliniek lesbos artsen zonder grenzen

Onzekerheden over nieuw kamp

Het is onbekend of het nieuwe aangekondigde kamp 12.000 mensen kan huisvesten en of deze levensomstandigheden kan garanderen om het verspreiden van besmettelijke ziekten, waaronder corona (COVID-19), te voorkomen. De spanningen op het eiland lopen dan ook hoog op. Zowel voormalige bewoners van kamp Moria als lokale inwoners protesteren tegen de plannen, waarbij politie traangas inzet om de menigte te bedwingen.

Nieuwe noodkliniek voor mensen van Moria

Onze teams bieden nu medische zorg in twee klinieken op Lesbos. In de bestaande kliniek net buiten het voormalige kamp Moria, en in de nieuw opgezette noodkliniek in een pakhuis, dichtbij de mensen die op straat leven. In twee dagen tijd hebben zij samen 164 mensen behandeld, vooral kinderen, zwangere vrouwen en alleenstaande ouders. De meeste mensen hadden gezondheidsproblemen als gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Ons team behandelt een vrouw die door een steen werd geraakt tijdens een chaotische situatie op Lesbos, bij Moria. Ze leeft al dagen op straat. © MS
baby rook en traangas ingeademd noodkliniek artsen zonder grenzen

10 dagen oud. En deze baby heeft al rook en traangas ingeademd. Ze heeft ’s nachts moeten kotsen. Op straat, want daar overleven haar ouders sinds kamp Moria op Lesbos is afgebrand. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. Inmiddels gaat het gelukkig al wat beter met haar. © MSF

Deze 10 dagen oude baby heeft rook en traangas ingeademd. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. © MSF

Nieuw kamp is gèèn oplossing

Europese landen hebben aangekondigd dat zij geld, goederen of hulp willen sturen. Nederland zegt 500 mensen op te willen nemen. Maar dat verandert niets aan het echte probleem. Het bouwen van een nieuw kamp betekent dat mensen opnieuw in een onhoudbare situatie gevangen worden gehouden. De enige manier om dit op te lossen, is dat Europese Unie lidstaten en het Griekse vasteland mensen opnemen van het eiland. Dat zij hen veilige, menswaardige onderkomens bieden, waar zij weer een leven kunnen opbouwen. En dit moet snel en efficiënt gebeuren. Zeker gezien de coronapandemie die mensenlevens bedreigt. Te beginnen met de kwetsbare mensen die tot de risicogroep behoren voor corona.

49 mensen met corona

Van de 35 mensen met corona die voor de branden van kamp Moria in isolatie werden gehouden, zijn er enkel 8 teruggevonden. Zij worden op dit moment niet geïsoleerd gehuisvest. De afgelopen dagen hebben Griekse gezondheidsautoriteiten 550 mensen op corona getest, van wie er 14 met het coronavirus besmet bleken. Het gaat om sneltesten bij een groep mensen die zich hebben geregistreerd voor het nieuwe kamp. Andere testcapaciteit is niet beschikbaar op het eiland. Deze 14 mensen zijn in aparte tenten ondergebracht.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Lees meer over de achtergrond van deze petitie