AzG Live LIVE

Jemen

De humanitaire noodsituatie in Jemen is extreem. Sinds maart 2015 woedt er een bikkelharde burgeroorlog. Een nieuwe klap die de bevolking nu te verduren heeft, is de enorme cholera-epidemie.

Oorlog in Jemen

Volgens de VN hebben ruim 18 miljoen mensen in Jemen humanitaire hulp nodig. Drie miljoen mensen zijn op de vlucht en tienduizenden mensen zijn omgekomen door het geweld, dat niets of niemand lijkt te sparen. Basisvoorzieningen als voedsel, water en brandstof zijn bovendien schaars.

 

Zorg in Jemen ingestort

Door de aanhoudende oorlog is de zorg in het land grotendeels ingestort. Ziekenhuizen zijn geraakt bij luchtaanvallen of moesten hun deuren sluiten omdat zij geen medische voorraden en personeel meer beschikbaar hadden. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp daarom uitgebreid om slachtoffers van het geweld te helpen. Eind 2016 werkten onze teams in 12 ziekenhuizen door het hele land en ondersteunden zij 18 andere ziekenhuizen.

 

Help ook mee.

Steun onze teams

 

 

Onveilig gebied

Vanwege de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen is het zeer moeilijk om door het land te reizen. Onze teams kunnen niet overal komen en voor patiënten is het soms onmogelijk om onze medische voorzieningen te bereiken.

 

Cholera-epidemie behandelen

Dit jaar brak een cholera-epidemie uit. De ziekte – die zeer besmettelijk is en zonder behandeling dodelijk kan zijn – kon zich snel verspreiden vanwege het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen onder de al kwetsbare bevolking. Teams van Artsen zonder Grenzen behandelden tussen april en 18 juni 41.479 patiënten in 18 cholerabehandelcentra en -klinieken.

 

Ziekenhuizen onder vuur

Helaas zijn ook burgerdoelen als ziekenhuizen regelmatig doelwit van aanvallen. Medische voorzieningen van Artsen zonder Grenzen zijn al 4 keer getroffen. Zo werd op 15 augustus 2016 ons ziekenhuis in Abs geraakt. Daarbij vielen 19 doden en 24 gewonden, onder wie een medewerker van Artsen zonder Grenzen.

 

 

Juli 2017

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Jemen

3 mln
mensen in Jemen zijn in eigen land op de vlucht (bron: VN)
32.900
patiënten zijn behandeld in 2016
18
cholerabehandelcentra en -klinieken
4
ziekenhuizen zijn getroffen bij aanvallen