Jemen

De humanitaire noodsituatie in Jemen is extreem. Sinds maart 2015 woedt er een bikkelharde burgeroorlog.

Oorlog in Jemen

Volgens de VN hebben ruim 18 miljoen mensen in Jemen humanitaire hulp nodig. Drie miljoen mensen zijn op de vlucht en tienduizenden mensen zijn omgekomen door het geweld, dat niets of niemand lijkt te sparen. Basisvoorzieningen als voedsel, water en brandstof zijn bovendien schaars.

 

Zorg ingestort

Door de aanhoudende oorlog is de zorg in het land grotendeels ingestort. Ziekenhuizen zijn geraakt bij luchtaanvallen of moesten hun deuren sluiten omdat zij geen medische voorraden en personeel meer beschikbaar hadden. We hebben onze hulp in het land daarom voortdurend uitgebreid om slachtoffers van het geweld te kunnen helpen. We bieden chirurgische hulp, moeder-en-kindzorg en ondersteunen 30 ziekenhuizen met medewerkers, logistiek en trainingen. We werken in 11 van de 20 gouvernementen door het hele land. 

 

Help ook mee.

Steun onze teams

 

 

Onveiligheid

Vanwege de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen is het zeer moeilijk om door het land te reizen. Daardoor kunnen onze teams niet overal komen en kunnen patiënten soms onze medische voorzieningen niet bereiken.

 

Aanvallen

Op sommige plekken hebben we onze hulpverlening tijdelijk stil moeten leggen door aanvallen op medisch personeel of klinieken. Net als de bevolking zijn ook onze hulpverleners niet altijd veilig.

Ook in oorlog gelden er regels en wetten. Aanvallen op medische zorg moeten stoppen en de

beschermde status van burgers en medische-en humanitaire staf moet gerespecteerd worden.

Dit lijkt in dit conflict helaas nog ver in zicht. Maar waar wij de ene kliniek noodgedwongen sluiten, openen we ergens anders een nieuwe.

 

Juni 2019

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Jemen

3 mln
mensen in Jemen zijn in eigen land op de vlucht (bron: VN)
251.003
consulten geboden in 2018
30
ziekenhuizen door ons ondersteund
2002
spoedeisende operaties verricht in 2018