Met een speciale welkomstdans begroeten Artsen zonder Grenzen hulpverleners en patiënten van een hiv-kliniek in Malawi. Hier kunnen mensen die een hiv-diagnose hebben gekregen, voor ondersteuning en medische zorg terecht.

Nationale Postcode Loterij

Artsen zonder Grenzen is één van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij, de grootste goededoelenloterij van Nederland.

Sinds 1993 ontvangt Artsen zonder Grenzen jaarlijks een belangrijke bijdrage van de Postcode Loterij. 

 

Dokter Ken en collega helpen Ilham, een meisje dat ernstig gewond is in haar buik en been. 1 april 2017, in een veldhospitaal in een dorp ten zuiden van het bevochten Mosul, Irak. Een maand lang was dit de enige plek voor operaties.

 

Grote steun

Artsen zonder Grenzen ontvangt uit de opbrengst van 2017 een bijdrage van 13,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De loterij maakte dit bekend tijdens een bijeenkomst met alle begunstigden op 15 februari 2018. Dankzij alle deelnemers van de loterij hebben wij sinds 1993 in totaal ruim 359,7 miljoen euro aan verschillende projecten kunnen besteden. Mede dankzij deze bijdragen, die van tevoren niet bestemd zijn voor specifieke noodsituaties, kan Artsen zonder Grenzen haar projecten uitvoeren, slagvaardig optreden wanneer mensen in nood verkeren en haar onafhankelijkheid als medisch-humanitaire organisatie waarborgen.

 

Een voorbeeld hiervan is onze noodhulp aan Rohingya’s, een moslimminderheid in Myanmar, die massaal de grens overvluchten naar buurland Bangladesh. Deze korte film werd op 26 januari uitgezonden in de quiz Een tegen 100 van de Nationale Postcode Loterij. In de video wordt gesproken over 900 medewerkers, sinds de opname van de video zijn dat er dan ruim 2.000.

 

 

4,3 miljoen euro extra

Uit de opbrengst van 2017 ontving Artsen zonder Grenzen van de Postcode Loterij een geweldige extra bijdrage van 4,3 miljoen. Wij kregen deze bijdrage voor ons werk in de vele conflictgebieden wereldwijd, in te zetten daar waar de nood het hoogst is. Het bedrag komt bovenop de jaarlijkse financiële steun van 13,5 miljoen voor Artsen zonder Grenzen.

 

Droomfonds

Een nieuwe kuur vinden om mensen met een resistente vorm van tuberculose in korte tijd, veilig en effectief te genezen, dat is de droom van Artsen zonder Grenzen. In februari 2013 kreeg Artsen zonder Grenzen 6,8 miljoen uit het Droomfonds van de Postcode Loterij om deze droom een stap dichterbij te brengen. Deze behandeling moet mogelijk zijn voor iedereen die haar nodig heeft, waar ook ter wereld. Zodat de honderdduizenden mensen met deze venijnige ziekte ook hún dromen op een gezond en productief leven waar kunnen maken

 

Voortzetting samenwerking

Eind 2017 maakte de Postcode Loterij bekend haar samenwerking met Artsen zonder Grenzen met 5 jaar te verlengen. Dit betekent dat Artsen zonder Grenzen tot en met 2022 verzekerd is van structurele steun van de grootste goede doelenloterij van Nederland.

 

 

Over de Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,9 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. De Postcode Loterij steunt in 2017 112 goede doelen.