Medicijnen te duur

Te vaak kunnen wij patiënten niet behandelen omdat medicijnen te duur zijn of niet meer worden gemaakt. Dit is onacceptabel. Daarom zijn wij in 1999 een internationale campagne gestart. Die staat bekend onder de naam MSF Access Campaign. Op verschillende manieren streeft de campagne naar het beschikbaar en betaalbaar maken van medicijnen, vaccins en diagnostische tests.
Bekijk de speciale website van ons internationale campagneorganisatie MSF Access Campaign (in het Engels)

Onterechte patenten aanvechten

Fabrikanten die een nieuw geneesmiddel op de markt brengen, vragen patentrecht aan en hebben op die manier jarenlang een monopolie op hun unieke medicijn. Maar veel patentaanvragen zijn onterecht. Zo worden prijzen van medicijnen onnodig hoog gehouden. We roepen patiëntenorganisaties op om deze patenten aan te vechten. De Patent Opposition Database, aangeboden door de MSF Access Campaign, biedt ondersteuning en middelen in de strijd tegen onterechte patenten.

Uitspreken over het onrecht dat wij zien

Als dit nodig is, spreken wij ons openlijk uit over ernstige misstanden. Dat doen we na een uitgebreid besluitvormingsproces. Op www.speakingout.msf.org delen we interne onderzoeken naar deze processen en laten zo zien waarom we bepaalde keuzes maken.

Wetenschappelijke artikelen

Onze medische- en andere humanitaire specialisten doen regelmatig belangrijk onderzoek. Daarover publiceren ze in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Deze artikelen zijn beschikbaar op www.fieldresearch.msf.org.