Wat doet Artsen zonder Grenzen in Ethiopië?

Artsen zonder Grenzen werkt al sinds 1984 in Ethiopië. We bieden medische hulp aan de bevolking en gevluchte mensen uit andere landen. Vanuit ziekenhuizen en gezondheidsposten door heel het land begeleiden we zwangere vrouwen, behandelen we kinderen met ondervoeding en organiseren we grootschalige vaccinatiecampagnes. Mensen in afgelegen gebieden bereiken we met mobiele klinieken. In de Amhara-regio behandelen we mensen tegen kala-azar, een dodelijke ziekte overgebracht door de beet van een zandvlieg. Ook leiden we medisch personeel op om de ziekte tijdig te herkennen. Door heel Ethiopië voeren we grootschalige vaccinatieprogramma's uit, bijvoorbeeld tegen mazelen.

De situatie in Ethiopië

Miljoenen mensen in Ethiopië hebben humanitaire hulp nodig. Er is een enorme behoefte aan eten, schoon drinkwater en onderdak. Door het conflict hebben mensen al hun bezittingen achter moeten laten en hebben ze helemaal niets meer. Naast het conflict in Tigray zijn er ook spanningen in andere regio’s. De onveiligheid maakt sommige gebieden moeilijk bereikbaar, waardoor sommige mensen nauwelijks toegang hebben tot medische zorg. De voedselzekerheid is verslechterd: voedselprijzen stijgen en oogsten mislukken door de droogte en sprinkhanenplagen.

Droogte in Ethiopië

Ethiopië heeft te maken met de ergste periode van droogte in 40 jaar. Desastreus, voor een land waar 8 op de 10 mensen in de landbouw werkt. In de afgelopen jaren is veel vee overleden en zijn gewassen compleet opgedroogd. Mensen trekken met hun vee naar andere gebieden, waardoor er conflicten ontstaan. Onze teams zijn aanwezig in de gortdroge Doolo-zone, aan de grens van Somalië, om mensen medische zorg te bieden en kinderen met ondervoeding te behandelen.

Vluchtelingen in Ethiopië hulp bieden

Ethiopië herbergt honderdduizenden vluchtelingen, onder andere uit Zuid-Sudan, Somalië en Eritrea. Ook in deze vluchtelingenkampen zijn we aanwezig om te helpen. We zorgen voor schoon drinkwater, behandelen ondervoede mensen en bieden medische en psychologische zorg in verschillende gebieden.

Waar werkt Artsen zonder Grenzen in Ethiopië?

Na de moord op drie collega’s in juni 2021, hebben we onze activiteiten gestaakt in de centrale en oostelijke zones van Tigray. Een paar maanden later is ons door de overheid verzocht om het werk stil te leggen in Amhara, Gambella en Somali, evenals in het westen en noordwesten van Tigray. We blijven continu in gesprek met de Ethiopische overheid: over het lopende moordonderzoek én onze projecten. Onze projecten in onder meer Addis Abeba, Guji en Zuidoost-Tigray zetten we voort.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Wil jij helpen?

Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we medische hulp bieden aan iedereen die het nodig heeft. Aan mensen die geraakt zijn door oorlog en conflict, of door extreem weer. Dat doen we in Ethiopië, maar ook in bijvoorbeeld Afghanistan en Jemen. Jouw steun maakt dit mogelijk.

Ik help mee
  • 445K
    vluchtelingen uit Zuid-Sudan
  • 16K
    vaccinaties tegen mazelen
  • 170K
    vluchtelingen uit Eritrea

Persoonlijke verhalen

  • In Ethiopië hebben we 79.600 medische consulten gegeven in 2020.

Vaccinatie tegen mazelen in Ethiopie | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart