Hulp aan slachtoffers van een jarenlang conflict

Sinds half 2014 bieden onze teams medische noodhulp aan mensen in het noordoosten van Nigeria, in de deelstaten Borno en Yobe. Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor de hevige gevechten tussen het Nigeriaanse leger en gewapende groepen (waaronder voorheen Boko Haram). Of mensen die lange tijd afgesloten waren van de buitenwereld doordat gewapende groepen de macht hadden over het gebied. Zo’n 1 miljoen mensen kunnen nu hulp krijgen. Maar anderen, er wordt gedacht 1 miljoen mensen, kunnen geen hulp kunnen krijgen omdat die gebieden in handen zijn van gewapende groepen en wij, en andere organisaties, geen veilige toegang kunnen krijgen.

Zorg voor moeder en kind

In onze klinieken geven we intensieve zorg aan ondervoede kinderen in kritieke toestand en met ernstige complicaties. Ook runnen we kinderziekenhuizen en algemene ziekenhuizen, mobiele klinieken en we bieden psychologische hulp. We hebben op grote schaal kinderen tegen mazelen en malaria ingeënt en zorgen voor schoon water. En wij hebben uitbraken van hersenvliesontsteking, hepatitis E, cholera en mazelen bestreden.

Het enige noma-kinderziekenhuis ter wereld

Noma is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die in armoede en slechte hygiëne leven Deze bacteriële infectie ‘eet’ als het ware de weefsels en botten in en rondom het gezicht op. Noma kan tot de dood lijden als de kinderen niet op tijd worden behandeld. Wij ondersteunen 's werelds enige noma-kinderziekenhuis, in de deelstaat Sokoto, in het noordwesten van Nigeria. Ons team voert hersteloperaties uit en biedt de kinderen psychosociale hulp om met hun ziekte om te gaan. Ook gaan onze medewerkers de dorpen in: zij geven voorlichting over de ziekte en sporen mogelijk zieke kinderen op zodat we ze op tijd kunnen behandelen.

Loodvergiftiging treft kleine kinderen

Om de kost te verdienen, proberen mensen in de noordelijke deelstaat Zamfara goud te winnen uit stukken steen die zij delven. Zij slaan vervolgens de stenen stuk om het goud eruit te krijgen. Dit doen zij meestal in de dorpen, in of bij het huis. De stenen bevatten echter ook gevaarlijke hoge concentraties lood. En dat komt vrij bij het stukslaan. Het gevolg is dat jonge kinderen sterke loodvergiftiging oplopen. Dat gaat gepaard met neurologische symptomen die zo ernstig zijn dat ze het bewustzijn aantasten of stuipen veroorzaken, soms met de dood als gevolg. Wij hebben een speciale afdeling opgezet met 99 bedden in het ziekenhuis in de plaats Anka. Hier en in 5 klinieken in de omgeving behandelen wij elke maand rond de 800 kinderen voor loodvergiftiging.

Zorg voor moeder en kind

In Nigeria overlijden gemiddeld 9 vrouwen op elke 1.000 geboortes net voor, tijdens of pal na de bevalling. Van elke 1.000 baby’s halen 120 hun vijfde levensjaar niet. Daarom geven onze teams specifieke zorg voor moeder en kind in 5 ziekenhuizen door het hele land. Ook helpen wij vrouwen aan een eerste stap naar herstel met een fisteloperatie. Een fistel is een complicatie die wordt veroorzaakt door een langdurige, stagnerende bevalling.

Vluchtelingenhulp

In het zuiden van Nigeria zijn duizenden mensen gevlucht voor conflicten tussen etnische groepen over natuurlijke bronnen. Voor hen hebben wij klinieken opgezet op verschillende plaatsen en zorgen voor schoon water en andere hygiënische voorzieningen.

Hulp aan slachtoffers van verkrachting

In de havenstad Port Harcourt, een van de grootste industriële centra van het land, vangen wij verkrachtingsslachtoffers op in twee klinieken. Naast medische zorg bieden wij ook psychosociale hulp. Ruim de helft van de slachtoffers die wij behandelen, is jonger dan 18 jaar.

Biafra

De ongekend bloedige burgeroorlog in de oostelijke Nigeriaanse regio Biafra leidde tot de oprichting van Artsen zonder Grenzen. Het vormt dus een belangrijk ijkpunt in onze geschiedenis.

  • 10,7
    duizend mensen behandeld voor ondervoeding in Borno-staat in 1 jaar
  • 13,6
    duizend psychologische sessies uitgevoerd
  • 10
    duizend kinderen behandelen we elk jaar in ons kinderziekenhuis in Maiduguri

Gerelateerde verhalen

  • In Nigeria hebben we 127.600 malariapatiënten verzorgd in 2020.

Artsen zonder Grenzen artsen Dr. Mohammed en Dr. Kyi behandelen patienten in Nigeria

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart